Jorien ter Mors heeft zaterdag de nationale titel op de 1500 meter bij het shorttrack gepakt. Later op de dag ging ze op de 500 meter onderuit. Bij de mannen ging de winst op de 1500 meter naar Daan Breeuwsma en op de 500 meter naar Freek van der Wart.

In Amsterdam versloeg Ter Mors op de 1500 meter Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof. Ze won haar heat en haar manche in de halve finale met overmacht en was ook in de finale niet te kloppen.

Met nog negen ronden te gaan nam Ter Mors de leiding in handen met een eerste versnelling en een tweede versnelling met nog twee rondes voor de boeg bleek genoeg om los te komen.

Titelhoudster Schulting kon als enige in de buurt blijven bij de kersverse kampioene, maar had al wat energie verspild met een inhaalmanoeuvre tijdens de race. Van Kerkhof pakte op flinke afstand het brons.

500 meter

Op de 500 meter bepaalden Ter Mors en Schulting de race, maar ze vielen toen Ter Mors iets te fel een bocht in dook. Ze raakte Schulting en ging samen met haar onderuit. Ter Mors kreeg na de race een straf en eindigde als laatste van de vijf rijdsters.

Lara van Ruijven zag haar kans schoon en ging onbedreigd naar de titel, voor Roza Kooystra en Yara van Kerkhof. Van Ruijven leidt na races bovendien in het klassement voor de overall-titel.

Ter Mors maakte onlangs ook op de langebaan al indruk met zeges op de 1000 en 1500 meter bij de NK afstanden, waarmee ze zich plaatste voor de WK afstanden. Bij de NK shorttrack hoopt ze een aanwijsplek voor de WK shorttrack te verdienen.

Mannen

Breeuwsma versloeg op de Jaap Edenbaan dankzij een felle versnelling zijn grootste concurrent Van der Wart op de 1500 meter. Dennis Visser werd derde. Breeuwsma lieten het initiatief tijdens de race grotendeels aan de vier anderen, die elkaar bestreden op kop van de groep. Met nog drie ronden te gaan viel hij aan.

Door een valpartij van Adwin Snellink moest Van der Wart even inhouden en kon de nieuwe kampioen onbedreigd naar de zege rijden.

Van der Wart pakte later op de dag de leiding in het klassement door zijn zege op de 500 meter. Hij reed de hele race op kop, zorgde dat de deur dicht bleef en het veld vooral met elkaar moest knokken. Snellink werd tweede, Dylan Hoogerwerd pakte het brons. Titelverdediger Sjinkie Knegt had zich eerder op de dag afgemeld vanwege griep.