​Sven Kramer heeft zijn verbintenis met schaatsploeg Lotto-Jumbo verlengd tot april 2018.

De 29-jarige Fries bereikte afgelopen week overeenstemming over een nieuw contract, meldt de equipe zaterdag, en blijft daardoor tot en met de Olympische Spelen van 2018 verbonden aan de ploeg van coach Jac Orie.

Kramer rijdt sinds 2014 voor Lotto-Jumbo, dat voorheen bekendstond als Brand Loyalty, en kroonde zich sindsdien onder meer tot wereld- en Europees kampioen allround.

"Tijdens de afgelopen NK afstanden - waar ik de 5 en 10 kilometer won - is nogmaals onderstreept dat ik op de juiste route zit", verklaart de kopman zijn beslissing. "Ik word nog steeds beter en ik heb er dan ook geen moment over getwijfeld dat ik met deze ploeg naar de Olympische Spelen van Pyeongchang wil."

"Ik heb vertrouwen in de aanpak van Jac en de begeleidingsstaf en dat is voor mij een heel belangrijke factor, aangezien ik alleen met een sterk team het maximale uit mezelf kan halen."

'Groot kampioen'

Ook coach Orie is tevreden met het langere verblijf van Kramer, die eerder al teamgenoten Kjeld Nuis en Gerben Jorritsma zag verlengen bij Lotto-Jumbo. "Sven is natuurlijk een groot kampioen en ik kijk ernaar uit om samen met hem richting Pyeongchang te werken."

"De afgelopen weken merk je dat hij nog steeds sterker wordt", stelt Orie. "Kijk maar naar zijn 5 en 10 kilometer van de NK afstanden. Hij moet ook steeds beter worden, want de concurrentie staat niet stil. Ik ben ervan overtuigd dat hij de komende jaren nog vele topprestaties gaat leveren."

Benidorm

De zevenvoudig Europees kampioen allround hoopt volgend weekeinde zijn achtste titel bij te schrijven in Minsk. Daarna richt de Fries zijn pijlen op de WK afstanden (11 tot 14 februari in Kolomna) en het WK allround (5 tot 6 maart in Berlijn).

In de aanloop naar de WK afstanden en het WK allround gaat Kramer met de wielerploeg van Lotto-Jumbo op trainingskamp naar Benidorm. "Het alternatief is dat ik in eigen land viereneenhalf uur met mijn kop in de wind moet rijden. Dan is dit stukken beter", zegt hij tegen De Telegraaf.

Op de WK afstanden staat de Fries naar alle waarschijnlijk op drie onderdelen aan de start: de 5000 meter, de 10.000 meter en de ploegenachtervolging.

1500 meter

In de aanloop naar de Winterspelen van 2018 richt Kramer zich ook voornamelijk op de langere afstanden en wordt de 1500 meter "minder urgent". "Het is onrealistisch om te denken dat je alle ballen in de lucht kunt houden", verklaart de drievoudig olympisch kampioen.

Orie denkt ook dat zijn pupil er goed aan doet om zijn pijlen op de 5 en 10 kilometer te richten. "Het niveau op de 1500 meter is internationaal behoorlijk gestegen, zo eerlijk moeten we zijn. Ik geloof nog steeds dat Sven een heel goede 1500 meter kan rijden, maar de 1500 meter en 10 kilometer zijn op bepaalde vlakken ook tegenpolen van elkaar. Daar hebben we een keuze in moeten maken."

"Al geloof ik nog steeds dat er de komende jaren nog een paar goede races op de 1500 meter uit zullen komen vanwege de basis die we de afgelopen anderhalf jaar hierop hebben gelegd. Ook voor het allrounden is dat belangrijk."