Sven Kramer noemde hem "het meubilair van het schaatsen", terwijl Jorrit Bergsma sprak van een "legende" en een "markant figuur". Bob de Jong nam dinsdag bij de NK afstanden afscheid van Thialf en daar had de 39-jarige stayer vrede mee.

"Ik ben er content mee dat dit het einde is", zei De Jong, die met 13.24,57 de negende tijd neerzette, maar later gediskwalificeerd werd omdat hij zijn bandje tijdens de race afdeed.

"Gezien mijn tijd is het ook prima dat dit mijn laatste 10 kilometer bij een kampioenschap was. Ik heb het hele jaar volle bak getraind en alles gefocust op deze NK en vervolgens doe ik mee om de plekken zeven, acht. Dan is het de goede keuze om te zeggen: dit is het."

Mede door een rugblessure leverde de voorbereiding op de NK De Jong de laatste weken bovendien veel pijn op. "Misschien is het goed om mijn lichaam een keer rust te geven, dat heb ik nooit echt gedaan."

"Ik heb afgelopen zomer regelmatig gedacht: dit zijn mijn laatste trainingen na een mooie carrière. Dat het hier zou eindigen, op de NK in Thialf, dat zat er wel aan te komen. Het is mooi dat ik het in eigen hand had."

Adrenaline

De olympisch kampioen op de 10 kilometer van 2006 kondigde maandag zijn naderende afscheid al aan, waardoor het publiek in Heerenveen de nog altijd populaire schaatser nog één keer kon fêteren.

"Voor en tijdens mijn rit kwamen de herinneringen van de WK afstanden in 1999 en 2012 vooral naar boven", doelde de Jong op de twee wereldtitels 10 kilometer die hij in Thialf veroverde.

"Het publiek dat achter me stond, de spanning, het gevoel dat ik echt een heel belangrijke rit ging rijden. De adrenaline spoot door mijn lichaam heen. Dat gaf wel een heel erg gaaf gevoel. Die adrenaline ga ik missen, dat is een ding dat zeker is."

"Aan de andere kant kijk ik er ook naar uit. Want ik ben blij dat ik af ben van de spanning die je af en toe voelt."

Bank

De Jong neemt afscheid als een van meest gelauwerde schaatsers ooit. Geen man heeft meer medailles gewonnen op de WK afstanden dan de twintig (zeven keer goud, acht keer zilver, vijf keer brons) van de Leimuidenaar en alleen Kramer (vijftien keer) en Shani Davis (acht keer) stonden vaker op het hoogste podium.

Dat was waarom Kramer met een lach zei dat De Jong, die in december 1994 debuteerde op een NK, bij het meubilair van het schaatsen hoort en dat het daarom zal voelen alsof "de bank er niet meer is".

Bergsma, de laatste twee WK's de beste op de 10 kilometer, herinnerde zich dat hij in 1999 als 13-jarig jongetje voor de televisie zag hoe De Jong zijn eerste van vijf wereldtitels op de langste afstand veroverde. "Een markant figuur stopt en dat is spijtig", stelde de kopman van Team Clafis.

"Ik heb een heel mooie, lange en goede carrière gehad waarin ik heel veel prijzen heb gewonnen en prachtige 5 en 10 kilometers heb gereden", keek De Jong zelf terug. "Natuurlijk heb ik ook verkeerde keuzes gemaakt, maar ook heel veel goede en daar ben ik blij mee."

NK allround

Wat de toekomst zal brengen, op de korte en de lange termijn, kon De Jong dinsdag in zijn zo vertrouwde Thialf nog niet zeggen.

"Ik wil vanaf volgend seizoen gewoon met wat vrienden rondjes rijden. Het schaatsen blijft trekken, ik geloof er niks van dat ik niet meer op een ijsbaan kom. Maar welke invulling ik daaraan ga geven, dat weet ik niet."

En zoals het hoort bij De Jong, wilde hij niet honderd procent uitsluiten dat hij eind januari toch nog aan de start staat van het NK allround in Thialf.

"Uitsluiten kan ik het niet", lachte hij. "Een NK allround is prachtig, maar als ik op een 5 kilometer al niet op het podium kan rijden, dan moet ik ook gaan kijken of ik dat nog wil. Dit was bovendien een mooi afscheid."