Schaatsen

Kramer ziet 1500 meter als enige smetje op 'prima' NK afstanden

Sven Kramer sloot de NK afstanden dinsdag op de 10 kilometer af met zijn tweede titel van de driedaagse in Thialf, waardoor hij al zijn hoofddoelen wist te bereiken.

"Dit was een prima toernooi voor mij", concludeert Kramer, die zaterdag al goud pakte op de 5 kilometer en nu in totaal op zeventien nationale afstandstitels staat.

"Het voelt heel erg goed om weer bovenaan te staan op de 10 kilometer. Ik heb afgelopen zomer heel veel geïnvesteerd in deze afstand, maar vaak op de verkeerde momenten daarvan de bevestiging gekregen."

"Ik heb skeeler-, fiets- en schaatstrainingen gekend waarvan ik dacht: als ik dit een keer 25 rondjes vol kan houden, dan is er echt niks aan het handje. Maar vervolgens gebeurde er vaak iets."

"Nu valt het allemaal een beetje op de goede plek. Al ben ik nog steeds niet volledig tevreden, ik vind nog steeds dat het vele malen beter moet, en dat kan ook."

Smetje

Dat geldt zeker ook voor zijn 1500 meter, het enige smetje op zijn NK. Kramer kwam maandag op de schaatsmijl niet verder dan de achtste plaats, al was dat wel ruimschoots voldoende om zich te plaatsen voor het EK allround van over twee weken in Minsk.

"Ik ga hier met een goed gevoel weg, maar je streeft naar perfectie, dus moet die 1500 meter beter", stelt de 29-jarige Fries. "Daar moet ik wel even wat aan gaan doen."

Kramer heeft er niet aan gedacht om de 1500 meter te laten schieten in Heerenveen. "Dat kon nu niet, want ik wil nog steeds het laatste klassieke EK allround winnen en daarvoor moet ik 1500 meters rijden."

"Maar ik het is niet voor niks dat ik de 1500 meter heb laten schieten bij de World Cups in Calgary en Heerenveen. Ik weet ook wel dat mijn 1500 op dit moment niet goed genoeg is. Na dit seizoen gaat alles richting de volgende Spelen ook op de 5 en de 10 kilometer."

Bergsma

Op die laatste afstand zag Kramer dinsdag een grote concurrent sneuvelen. Jorrit Bergsma, die later nog gediskwalificeerd werd, kwam in Thialf niet verder dan de vierde tijd en kan daardoor half februari zijn wereldtitel op de 10 kilometer niet verdedigen in het Russische Kolomna.

"Iedereen krijgt een keer een tik in zijn carrière", zegt de kopman van Lotto-Jumbo over zijn grote rivaal. "Ik heb dat zelf ook meegemaakt en het is niet leuk. Jorrit heeft nog steeds een gigantisch hoog niveau, maar het is nu net even wat minder. Dan kan een keer gebeuren, maar het was nu wel op een heel vervelend moment."

Kramer benadrukt wel dat de misstap van Bergsma niet betekent dat hij al bijna zeker is van de wereldtitel op de 10 kilometer.

"Op dit moment is Erik Jan Kooiman gewoon beter dan Bergsma, dus Kooiman is op de WK ook een gevaarlijkere concurrent dan Bergsma", doelt Kramer op de nummer twee van de NK. "En je hebt ook nog Ted-Jan Bloemen die een maand geleden een wereldrecord reed, dus daar ben ik ook zeker nog niet vanaf."

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie