Bergsma vol vraagtekens na mislopen WK-ticket op 10 kilometer

Jorrit Bergsma wist zich dinsdag bij de NK afstanden op de 10 kilometer niet te plaatsen voor de WK en dat zorgde bij de 29-jarige Fries en zijn coach Jillert Anema vooral voor heel veel vraagtekens.

"Ik weet het niet", was de zin die Bergsma vaak herhaalde in Thialf. "Dit is een harde klap. De 10 kilometer is de afstand waarop ik olympisch en wereldkampioen ben. Dit is mijn terrein, de laatste jaren was dit mijn afstand. Daarop hoor ik goed te rijden."

De schaatser van Team Clafis zat in Heerenveen echter geen moment goed in de race. Met 13.07,77 was hij bijna tien seconden langzamer dan winnaar Sven Kramer (12,58,71) en zat hij ruim twee tellen boven de tweede tijd van Erik Jan Kooiman (13.05,22), die ook nog goed was voor een ticket voor de WK afstanden (11-14 februari in Kolomna).

"In de slotfase deed ik nog een wanhoopspoging door vijf ronden voor het eind te versnellen, maar daarmee verklooide ik het helemaal. Dat was een beginnersfout die ik misschien vijf jaar geleden had gemaakt, je moet pas met nog twee of drie rondjes te gaan aanzetten."

Bergsma, die na afloop ook nog werd gediskwalificeerd voor het wegtikken van het blokje, draaide zo in de laatste ronden zijn laatste kansen op een WK-plek zelf de nek om.

"Op het eind van de race had ik dat wel door. Ik ben teleurgesteld in mezelf, dit mag niet gebeuren. Mijn basis op de 10 kilometer moet zijn dat ik altijd rond de 13 minuten rijd, of iets daaronder. Een tijd van 13.07 in Thialf, dat is echt lang geleden."

Gevoel

Bergsma's coach Anema had ook niet direct een verklaring voor het slechte optreden van zijn pupil. "Zondag reed Jorrit nog 6.13 op de 5 kilometer en normaal rijdt hij op zijn 10 kilometer twee keer zijn tijd op de 5000 meter plus twintig seconden, en als hij slecht is plus dertig seconden. Maar dan had hij vandaag nog 12.56 gereden op de 10."

"Hij voelt zich blijkbaar niet goed. Schaatsen is een gevoel en hij had niet het gevoel om een topprestatie neer te zetten. Hij is onze kopman, dus daar hebben we allemaal last van, het is een grote zorg voor ons."

Bergsma vertelde zondag na zijn tweede plaats op de 5 kilometer al dat hij het eerste wedstrijdblok als zwaar had ervaren en dat herhaalde hij dinsdag.

"Al dat gereis, met vier World Cups achter elkaar, misschien was dat teveel. Ik had vandaag het gevoel alsof ik vanaf het begin met de handrem erop reed. Ik heb wel eens eerder een slechte 10 kilometer gereden, maar dit had ik nog nooit meegemaakt."

Volgens Anema kan het niet fysiek helemaal 'op' zijn bij Bergsma. "Dan rijd je namelijk geen 13.07, dat kan niet. Het kan wel 'op' zijn, maar dan is het mentaal 'op'. Of het komt door het reizen, ik weet het niet. Maar ik heb de afgelopen dagen niet gezien dat Jorrit zich niet goed voelde."

Marathon

Een uurtje na de 10 kilometer zochten coach en schaatser een rustig plekje op om de rit alvast te analyseren en om te bekijken wat er de komende weken moet gebeuren.

"Jillert vroeg of er iets mis is in de liefde, of er iets ernstigs aan de hand is", aldus Bergsma. "Maar nee, alles is pico bello in orde. Ik voelde dit ook niet aankomen, had vertrouwen in deze 10 kilometer."

"Het is nu zaak om de oorzaak hiervan te vinden. We hebben gesproken over waar de oplossing ligt, we moeten vooral vooruitkijken. Als het een fysiek probleem is, dan moet ik de komende dagen wat trainingen overslaan. Ik moet terug naar de basis, werken aan mijn fitheid."

Bergsma benadrukte wel dat zijn seizoen nog niet voorbij is, want op de 5 kilometer mag hij wel naar de WK afstanden.

"Die 5 kilometer is op dit moment een schrale troost, maar het is niet zo dat alles verloren is. We zijn pas halverwege het seizoen en ik wil het goed afsluiten."

Lees meer over:
Tip de redactie