Schaatsen

Nuis verovert vierde nationale titel op 1000 meter

Kjeld Nuis ​heeft dinsdag voor het vierde jaar op rij de 1000 meter gewonnen bij de NK afstanden in Heerenveen. Kai Verbij en Stefan Groothuis wisten zich te plaatsen voor de WK in Kolomna.

Nuis noteerde met 1.08,24 de snelste tijd in Thialf. Verbij (1.08,57) eindigde als tweede en Groothuis completeerde het podium met 1.09,05.

Naast Nuis, die zich al eerder verzekerde van een ticket, mogen ook Verbij en olympisch kampioen Groothuis in februari deelnemen aan 1000 meter bij de WK afstanden in Kolomna. Verbij (500 meter) en Groothuis (1500 meter) mogen in Rusland op twee afstanden uitkomen.

De tijd van de 26-jarige Nuis, die maandag ook al beslag legde op de Nederlandse titel op de 1500 meter, was de snelste ooit op de kilometer bij de NK afstanden en maar net iets langzamer dan het baanrecord van Pavel Koelizjnikov (1.08,16).

Hein Otterspeer, die zilver veroverde bij het laatste WK sprint, greep met 1.09,43 naast een podiumplek en wist zich daardoor op geen enkele afstand te plaatsen voor de WK afstanden.

Verbaasd

"Ik heb mezelf enorm verbaasd", zei Nuis na zijn race met een grote glimlach. "De andere jongens zijn ook erg snel en ik had niet verwacht dat ik hier met zo'n groot verschil zou winnen. En dan zo'n tijd, ik werd wel even helemaal gek na de finish."

"Ik was bovendien erg blij dat ik een 24'er reed in mijn eerste volle ronde. Het was supergaaf om dat op het rondebord te zien."

De inwoner van Emmen kende zo een topweekend. "Hier had ik alleen maar van durven dromen. Twee weken geleden vroeg mijn coach Jac Orie nog of ik wel wilde rijden op de NK, omdat ik mijn WK-tickets al binnen had. Eigenlijk is dat een gekke vraag. Ik vind nationale titels ook veel te mooi om af te zeggen voor dit toernooi."

Nuis zijn grote doel voor dit seizoen is om de eerste wereldtitel uit zijn carrière te winnen. "Ik heb tot nu toe deze winter nog geen slechte wedstrijd gereden. Ik ga nu niet roepen dat ik op de WK wel even Koelizjnikov of Denis Joeskov ga verslaan, maar zou wel erg mooi zijn om die Russen in eigen huis te kloppen."

Massastart

Irene Schouten en Willem Hoolwerf veroverde later op dinsdag de Nederlandse titel op de massastart, het laatste onderdeel van de NK afstanden.

Voor Schouten was het de vierde overwinning op rij op dit onderdeel, dat sinds het seizoen 2012-2013 officieel op het programma staat. De wereldkampioene van Team Clafis versloeg na zestien ronden Janneke Ensing in de eindsprint. Annouk van der Weijden kwam als derde over de finish.

Hoolwerf loste ploeggenoot Arjan Stroetinga als Nederlands kampioen af. Hij was in de eindsprint net iets sneller dan Thom van Beek (zilver) en Douwe de Vries (brons). Stroetinga, die wereldkampioen op de massastart is, won evenals Schouten de voorgaande drie NK-wedstrijden op dit nieuwe onderdeel.

Lees meer over:
Tip de redactie