Schaatsen

Kleibeuker richt pijlen op Sablikova voor eerste WK sinds 2000

Carien Kleibeuker veroverde dinsdag haar derde Nederlandse titel op de 5 kilometer, waardoor ze half februari voor het eerst in bijna zestien jaar in actie mag komen op de WK afstanden.

"De laatste keer dat ik op een WK stond was in 2000", zegt de nu 37-jarige Kleibeuker. "Ik wilde me daarom heel graag plaatsen."

"Ik was voor mijn race ook uiterst zenuwachtig, want ik was bang dat het me niet zou gaan lukken. Maar dat hoort ook een beetje bij mij. Ik ben onwijs blij dat ik hier gewonnen heb."

De schaatsster van Team Clafis reed op 4 maart 2000 haar tot nu toe enige race op een WK afstanden. In de M-Wave in Nagano eindigde ze als vierde achter Gunda Niemann, Claudia Pechstein en Tonny de Jong. "In mijn geheugen lijkt dat nog best dichtbij", aldus Kleibeuker.

Mooie strijd

De stayer stopte tussen 2007 en 2013 met langebaanschaatsen, maar keerde in het vorige olympische seizoen (2013-2014) met succes terug met een derde plaats op de 5000 meter in Sotsji. Vorig seizoen wist ze zich echter niet te kwalificeren voor de WK.

"Maar ik ben dit jaar beter dan vorig seizoen. Ik hoop dat ik in Kolomna een mooie strijd kan gaan leveren met Martina Sablikova", doelt Kleibeuker op de tweevoudig olympisch kampioene op de 5 kilometer.

"Ik heb weer een stap gemaakt en heb het gevoel dat ik dichter bij Sablikova zit dan twee jaar geleden op de Spelen. De race van vandaag, met een tijd onder de zeven minuten, geeft mij de bevestiging dat het goed zit."

Tip de redactie