Bob de Jong is dinsdag bij de NK afstanden in Heerenveen gediskwalificeerd in zijn laatste tien kilometer op een groot toernooi.

De 39-jarige stayer gooide tijdens de rit zijn armband weg, waardoor de organisatie hem uit de uitslag schrapte.

"Triest dat ik gediskwalificeerd ben. Door een onbekende regel bovendien, ik hoorde pas na mijn finish dat hij bestond. In mijn reglementenboekje uit 2000 staat dat je een bandje om moet hebben bij de start, maar blijkbaar mag je hem ook niet meer weggooien sinds twee jaar. Dat is nooit aan ons kenbaar gemaakt", aldus De Jong na afloop.

"Ik vroeg het aan Jac Orie en die kende de regel ook niet. Blijkbaar moest de scheidsrechter nog iemand diskwalificeren. Hoe maak je het schaatsen kapot? Door regels te maken die niet bekend zijn."

De Jong hoopte nog even op clementie van de scheidsrechter. "Ik vroeg nog aan hem: 'Laat me in de uitslag, geef me desnoods een waarschuwing.' Het is zonde om zo te eindigen, maar het was verder een prima 10 kilometer. Ik heb genoten van het publiek, maar die diskwalificatie geeft 'm wel een andere dimensie."

Kramer

Sven Kramer, die zijn zesde Nederlandse titel won op de 10 kilometer, had ook geen begrip voor de beslissing van de scheidsrechter.

"Ik ben het lang niet altijd eens met Bob, maar dit verdient hij niet. Hij heeft zoveel voor de sport betekend, laat hem gewoon in de uitslag staan. Dit slaat nergens op, dit is nog zieliger dan de kickfinish die mij een diskwalificatie opleverde bij het NK allround in het olympische seizoen. Dit is echt Nederland op zijn smalst."

Geen podiumplek

De Jong, olympisch kampioen van Turijn 2006, kwam al niet verder dan een voor zijn doen teleurstellende tijd van 13.24,57 in zijn rit tegen Mats Stoltenborg.

Het is de eerste keer in zijn lange loopbaan dat de routinier van Team Corendon niet op het podium staat bij de NK afstanden. Hij kwam zondag niet verder dan een tiende plek op de 5 kilometer.

De Jong debuteerde op de NK in 1995 met brons op de 10.000 meter en behaalde in totaal 31 medailles op dit toernooi (acht keer goud, elf keer zilver, twaalf keer brons).