Groothuis hoopt na 'rotperiode' op Nederlandse titel 1000 meter

Zijn bronzen medaille op de 1500 meter maandag bij de NK afstanden had voor Stefan Groothuis een gouden randje. Bovendien geeft het de 34-jarige schaatser van Team beslist.nl veel vertrouwen voor de 1000 meter van dinsdag.

"Mijn derde plaats op de 1500 meter voelde als een overwinning", aldus Groothuis, die alleen Kjeld Nuis en Thomas Krol voor zich hoefde te dulden in Thialf en zich zo ook wist te plaatsen voor de WK afstanden in Kolomna.

"Kjeld zal er anders over denken, maar op de 1000 meter kan ik hopelijk echt meedoen om de titel. Ik voel me fit en sinds vorige week heb ik ook het gevoel dat ik weer fatsoenlijk aan het schaatsen ben."

De olympisch kampioen op de kilometer kende in de eerste maanden van dit seizoen veel problemen met zijn techniek. "Maar ik kan weer ontspannen door de bocht, eerst was het alleen maar wringen en dan kwam ik al kapot het rechte eind op."

"Gelukkig was dat probleem oplosbaar, maar het duurde wel even. Want als je het eenmaal kwijt bent, dan is het heel lastig om het weer terug te krijgen."

Rotperiode

Daarbij speelde het ook mee dat schaatsen voor Groothuis in de afgelopen maanden regelmatig bijzaak was, omdat zijn 4-jarige zoontje Luuk vlak voor het begin van het schaatsseizoen werd gediagnosticeerd met het syndroom van Henoch-Schönlein, een zeldzame ziekte die zorgt voor heftige klachten.

"Ik heb behoorlijk veel stress gehad in het voorseizoen", vertelt de Gelderlander. "Als ik op het ijs stond, probeerde ik me daar wel op te focussen, maar het is een groot verschil als schaatsen niet meer je prioriteit is."

Groothuis reisde nog wel af naar Noord-Amerika voor de eerste World Cups in Calgary en Salt Lake City, maar ook daar was hij vooral bezig met de gezondheid van zijn zoontje. "Ik heb constant contact gehouden met mijn vrouw, we belden ook diep in de nacht."

"Het was een rotperiode die ik mijn ergste vijand niet gun en het is nog niet helemaal voorbij, maar het gaat sinds vorige week dinsdag weer goed thuis en nu begin ik me weer echt op het schaatsen te concentreren. De 1500 meter heeft me veel vertrouwen gegeven voor de 1000 meter en hopelijk gaat het daarop nog beter."

Lees meer over:
Tip de redactie