Na een zeer moeizaam vorig seizoen toonde de nog altijd pas 20-jarige Antoinette de Jong maandag met een tweede plaats op de 3000 meter bij de NK afstanden aan dat ze weer terug is aan de top.

"Ik moest na de vorige winter weer helemaal van nul beginnen om mijn lichaam sterker te maken", zei De Jong na haar zilveren 3 kilometer in Thialf. "Ik had niet verwacht dat ik me zo snel weer in de top zou kunnen rijden, dus het maakt me extra blij dat het vandaag wel is gelukt."

De Friezin debuteerde in 2013 als 17-jarige al op het EK allround en in het daaropvolgende seizoen plaatste ze zich ook voor de Olympische Spelen in Sotsji, waar ze zevende werd op de 3 kilometer.

De voormalig wereldkampioene bij de junioren stapte vervolgens over naar Team Clafis, maar onder coach Jillert Anema wist ze zich vorig seizoen voor geen enkel groot toernooi te plaatsen.

Deze zomer verhuisde De Jong daarom naar de ploeg van Ireen Wüst, die sinds vorige week Team Justlease.nl heet.

Lachen

"Vorig jaar viel er weinig te lachen", zegt de Rottumse. "Het is lastig om dan niet in paniek te raken, maar alles moest weer even op z'n plek vallen. Ik heb nu weer een grote stap gemaakt en dat hoop ik door te zetten naar het EK allround en de WK afstanden."

Voor die twee toernooien plaatste De Jong zich namelijk door haar tweede plek op de 3000 meter van maandag. Begin januari staat ze zo voor de tweede keer aan de start van een EK en half februari zal ze in Kolomna haar WK-debuut mogen maken.

"Dat soort toernooien zijn het mooiste wat er is, daar droom ik van. Het was de vraag of het realistisch was na vorig seizoen, maar stiekem zat het wel een beetje in mijn hoofd."

Tekenend voor het nieuwe vertrouwen van De Jong is dat ze in de catacomben van Thialf aangaf dat ze alweer een klein beetje baalde dat ze net naast het goud greep op de 3 kilometer. Het verschil met ploeggenote Wüst was maar 0,84 seconde.

"Zeker tijdens de race heb ik daar wel even van gebaald, zo zit ik ook in elkaar. Maar ik ben vooral heel tevreden met mijn prestatie vandaag."

Dramatisch

De Jongs coach Rutger Tijssen was ook heel blij met wat zijn pupil liet zien op de NK. "Ze is pas twintig, dat vergeten we nog wel eens. Het is een heel harde leerschool voor haar geweest dat ze Spelen haalde en in het volgende seizoen vervolgens in een gat viel. Je denkt dat je er al bent als je de Spelen heb gehaald, maar dat is niet zo."

"Het is te dramatisch om te stellen dat we haar vertrouwen vervolgens helemaal opnieuw moesten opbouwen. Natuurlijk, als een atleet een paar maanden niet lekker rijdt, dan gaat hij twijfelen. Antoinette moest vooral vertrouwen in zichzelf krijgen, geloof in haar eigen lichaam."

Volgens Tijssen en De Jong zelf helpt het daarbij dat de twee een goede klik met elkaar hebben.

"Ik weiger te zeggen dat de aanpak van vorig jaar slecht was", aldus Tijssen. "Maar de aanpak van dit seizoen sluit ogenschijnlijk beter aan bij Antoinette dan die van vorig jaar. Ik heb haar voortdurend voorgehouden dat we in een proces zitten en als we dat stapje voor stapje zouden volgen, dat de resultaten vanzelf zouden komen."

"Dat meisje is natuurlijk hartstikke goed, en hartstikke jong nog. Die kan prima gaan groeien in de komende vijf à zes jaar."