Kjeld Nuis was voor de 1500 meter op de NK afstanden al zeker van een WK-ticket, maar de 26-jarige sprinter was desondanks zeer gebrand op de Nederlandse titel.

"Ik vind dat je het bijna niet kan maken om niet de Nederlandse titel te winnen als je het hele seizoen al de beste Nederlander bent op de 1500 meter", zei Nuis na zijn zege in Thialf.

"Bovendien had ik pas één keer eerder goud gewonnen op de 1500, dus ik wilde er echt voor knokken vandaag. Dat ik vervolgens de titel pak met zo'n groot verschil, zorgde daarom wel voor een flinke ontlading."

Nuis dook met 1.45,52 als enige schaatser onder de 1.46 in Heerenveen. Thomas Krol kwam met 1.46,20 het dichtst in de buurt van Lotto-Jumbo-schaatser, die in zijn laatste bocht nog een flinke misslag maakte.

"Ik wilde het nog even spannend maken", grapte de pupil van Jac Orie. "Mijn benen zaten zo vol en dan probeer je nog meer te geven, maar dat kan dan niet meer. Je kan niet forceren. Dat deed ik wel en daardoor was mijn coördinatie ver te zoeken. Zonde, want ik had nog een mooiere tijd neer kunnen zetten. Misschien wel in de 1.44."

Wereldkampioen

Die tijd noemde Nuis niet zomaar, want twee weken geleden bij de World Cup in Heerenveen won de Amerikaan Joey Mantia goud in 1.44,26. Dat is het niveau waaraan de Zuid-Hollander zich wil spiegelen, want zijn ultieme doel dit seizoen is om voor het eerst in zijn loopbaan wereldkampioen te worden.

Met het oog op die WK afstanden (11-14 februari) besloot Nuis dan ook om in de twee weken voorafgaand aan de NK harder door te trainen dan hij gewend is te doen voor een groot toernooi.

"Ik heb echt meer gedaan in de trainingen dan normaal. Ik had de laatste twee dagen voor de 1500 meter ook echt nodig om te rusten. Ik heb het grootste deel van mijn dag op bed gelegen."

"Die extra trainingsarbeid was een gok en het is een goede gok gebleken. Dit gaat namelijk niet meer weg, de extra arbeid neem ik mee in de rest van het seizoen. Dáárom neem ik nu zo'n gok. Als ik op de WK iets wil, dan moet ik het zo doen. Ik moet nog een stap maken."

1000 meter

Dinsdag gaat Nuis in Thialf voor zijn vierde Nederlandse titel op rij op de 1000 meter, een afstand die dit seizoen nog iets minder loopt bij hem dan de 1500 meter.

"Ik heb eigenlijk nog geen slechte 1500 meter gereden dit seizoen, terwijl ik mijn beste 1000 meter nog moet rijden. Ik ga nu opeens dezelfde rondjes rijden op de 1500 als op de 1000 en dat zegt dat ik het op de 1000 meter nog wat laat liggen."

"Er zijn dus nog genoeg puntjes die beter kunnen, maar voor nu ben ik helemaal tevreden."