Pas een week of twee voor de NK afstanden kreeg Ireen Wüst weer het goede gevoel terug. Maandag wist de veelvoudig olympisch kampioene op de 3 kilometer echter 'gewoon' haar veertiende Nederlandse afstandstitel te veroveren.

"Ik heb de Nederlandse titel een ticket voor het EK allround en de WK afstanden. Ik ben dus driedubbel blij", zei Wüst na gouden race in Thialf. "Ik zat even op de tribune met mijn familie en toen gingen de handen wel even de lucht in."

"Ik stond na de 1500 meter met één been in Minsk, maar ik had wel het gevoel dat ik 'm nog even binnen moest koppen vandaag. Ik vond het wel lastig om voor de dweilpauze te rijden, wist niet zo goed wat er mogelijk was. Na mijn race was het wachten, maar mijn tijd bleek ruim genoeg."

"Mijn hoofddoelen zijn binnen, dat was de afgelopen weken wel eens ver weg. Het is heel fijn dat ik er ondanks mijn slechte voorseizoen op de belangrijke afstanden toch bij ben, want uiteindelijk gaat het daar om."

Verbaasd

De 29-jarige Brabantse, die door een valpartij bij een fietstraining in de zomer een slechte voorbereiding op de winter kende, werd zondag al tweede op de 1500 meter bij haar eerste officiële wedstrijd sinds eind oktober. Een dag later stond haar naam weer vertrouwd op de eerste plaats.

"Ik heb natuurlijk wel geloof en vertrouwen in mezelf, maar ergens verbaast het me wel dat ik hier alweer kan winnen. Ik heb namelijk de competitie gemist de laatste twee maanden, terwijl de anderen konden groeien in de World Cups. Van tevoren had ik hier gelijk mijn handtekening onder gezet."

Wüst kan bij de grote toernooien in de komende drie maanden nu zelfs een voordeel hebben van het feit dat ze zich aan het begin van het seizoen niet wist te plaatsen voor de eerste vier World Cups. 

"Als ik de komende weken blijf groeien, dan sta ik in februari het meest uitgerust van iedereen aan de start van de WK afstanden. Dat zou mooi zijn."

Wüst rijdt dinsdag nog de 1000 meter op de NK, maar die afstand ziet ze vooral als extraatje. "Daar zal iets minder spanning op staan. Een WK-ticket op de 1000 zou een bonus zijn."