Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries zullen Nederland vertegenwoordigen op het EK allround, dat in het weekend van 9 en 10 januari wordt verreden in Minsk.

Kramer was de beste in een klassementje dat bij de NK afstanden in Thialf werd gemaakt over de 5 kilometer van zondag en de 1500 meter van maandag.

Jorrit Bergsma eindigde als tweede op die ranglijst, maar de Fries meldde zondag na de 5 kilometer al dat hij in januari de voorkeur geeft aan een trainingsblok.

Blokhuijsen (zesde op de 5 kilometer, zevende op de 1500 meter) en De Vries (derde op de 5 kilometer, tiende op de 1500 meter) schoven daardoor een plekje op en mogen beiden naar Wit-Rusland.

Kramer gaat in Minsk voor zijn achtste Europese allroundtitel.

Vrouwen

Bij de vrouwen wisten Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marije Joling zich te plaatsen voor het EK door als eerste, tweede en derde te eindigen in het klassementje dat bij de NK gemaakt werd van de 1500 meter van zondag en de 3000 meter van maandag.

Wüst werd op de 1500 meter tweede achter Jorien ter Mors, die dit seizoen niet gaat allrounden. Op de 3 kilometer pakte de Brabantse het goud.

De Jong was goed voor een vijfde (1500 meter) en een tweede plek (3 kilometer), terwijl Joling twee vierde plaatsen neerzette.

"Ik ben heel blij met mijn EK-ticket, maar ik baal van deze slechte 3 kilometer", verwoordde Joling, die twee seizoenen geleden bij haar enige optreden bij het EK allround als achtste eindigde, haar gemengde gevoelens.

Jorien Voorhuis eindigde ondanks haar bronzen plak op de 3000 meter als vierde in het klassementje over de twee afstanden en mag als reserve naar Minsk.

Vorig seizoen ging de Europese titel voor de derde keer op rij en voor de vierde keer in totaal naar Wüst.