De 39-jarige stayer Bob de Jong begint dinsdag bij de NK afstanden in Heerenveen aan zijn laatste 10.000 meter op een officieel kampioenschap.

De olympisch kampioen van Turijn 2006 had zich tijdens de driedaagse in Thialf nog graag geplaatst voor de WK afstanden half februari in Rusland, maar na zijn tiende plek op de 5000 meter ziet de routinier van Team Corendon geen kansen meer voor zichzelf.

"Gezien het hoge niveau op de 10 kilometer is er een klein wonder nodig om mijzelf in de WK-ploeg te rijden na mijn 5 kilometer van afgelopen zondag", zegt De Jong, die de afgelopen periode last had van een rugblessure, maandag in een persbericht.

"Natuurlijk is dat erg balen want de 10 kilometer is echt mijn afstand. Diepgaan is niet het probleem, maar mijn rugblessure wel. Ik wil nog één keer in een vol Thialf een strakke race neerzetten, zoals het publiek van mij gewend is.''

De Jong debuteerde op de NK in 1995 met brons op de 10.000 meter en behaalde in totaal 31 medailles op dit toernooi (acht keer goud, elf keer zilver, twaalf keer brons).

Als hij dinsdag inderdaad naast een medaille grijpt op de 10 kilometer, staat hij dit jaar voor de eerste keer in zijn lange loopbaan niet op het podium bij de NK afstanden.