Michel Mulder heeft zich maandag afgemeld voor de 1000 meter van dinsdag op de NK afstanden.

De olympisch kampioen op de 500 meter voelt zich niet goed genoeg.

Op de 500 meter moest Mulder zondag genoegen nemen met de achtste plaats, ontoereikend voor een ticket voor de WK afstanden later dit seizoen.

Mulder beleefde ook al een matig voorseizoen. Begin november wist hij zich tijdens de KNSB Cup niet te plaatsen voor de eerste serie World Cups.

Door verschillende afzeggingen maakte Mulder eerder deze maand tijdens de wereldbeker in Heerenveen wel zijn opwachting, maar daar kon hij niet imponeren.

Jorritsma

Ook Gerben Jorritsma komt niet meer in actie tijdens de NK afstanden. Bij een MRI-scan is geconstateerd dat hij last heeft van een verrekte bovenbeenspier, zo laat zijn ploeg Lotto-Jumbo maandag weten op Twitter.

Jorritsma moest zondag al na 100 meter de strijd staken op de 500 meter. Hij zou nog in actie komen op de 1500 meter, 1000 meter en de massastart.

Jorritsma zal na een korte rustperiode de training hervatten. Hij is waarschijnlijk op tijd fit voor het NK sprint, dat eind januari op het programma staat.

Ter Mors

Jorien ter Mors neemt maandag niet deel aan de 500 meter. De rijdster van Team Afterpay wil zich sparen voor de 1000 meter van dinsdag.

De olympisch kampioene op de 1500 meter is al zeker van een ticket voor de WK afstanden, omdat ze na de eerste vier World Cups de beste Nederlandse was in het wereldbekerklassement.

Ter Mors stelde zondag na haar zege op de 1500 meter al dat haar gevoel op maandagochtend zou bepalen of ze zou starten op de 500 meter. "Ik herstel steeds beter van wedstrijden, maar ik train nog steeds niet volle bak. Ik ben nog rustig aan het doorbouwen."

De vrouwen schaatsen maandag naast de 500 meter ook nog de 3000 meter. De mannen komen alleen op de 1500 meter in actie.