De prestigestrijd tussen Sven Kramer en Jorrit Bergsma op de 5 kilometer ging zondag bij de NK afstanden voor de derde keer op rij naar Kramer, maar Bergsma blijft geloven dat hij zijn rivaal kan aftroeven op de WK afstanden.

"Ik heb absoluut nog steeds het gevoel dat ik heel dicht bij Sven zit op de 5 kilometer. En als alles goed valt en ik er nog een stapje bij kan zetten, dan kan ik hem ook verslaan", aldus Bergsma.

De 29-jarige stayer van Team Clafis moest zondag in een rechtstreeks duel in Thialf bijna twee seconden toegeven op Kramer (6.11,34 om 6.13,19). De olympisch kampioen op de 5 kilometer troefde Bergsma eerder dit seizoen bij de World Cup in Calgary en Heerenveen met ongeveer hetzelfde verschil af.

"Het is altijd lekker om tegen Jorrit te rijden", zegt Kramer. "Onze ritten zijn van een dusdanig hoog niveau dat we beiden op onze limiet zitten. Allebei rijden we op het scherpst van de snede."

Leerschool

Bergsma vertelde twee weken geleden na de wereldbeker in Thialf al dat hij het juist lastiger vindt om rechtstreeks tegen Kramer te moeten schaatsen.

"Maar daarom is het alleen maar goed om ritten als die van zondag te blijven rijden. Sven pakte het heel slim aan, met nog drie ronden te gaan versnelde hij dusdanig dat ik achter hem langs moest kruisen. Toen was de strijd eigenlijk over."

"Het zou nog steeds makkelijker voor mij zijn om Sven te verslaan als we allebei solo zouden rijden, maar dit zijn wel de ritten waar ik het meest van opsteek. Ik ga goed bespreken met mijn coach Jillert Anema wat ik beter kan doen de volgende keer."

"Het liefst had ik zondag natuurlijk ook al gewonnen, maar het seizoen is nog lang en de belangrijkste races komen nog", doelt Bergsma vooral op de WK afstanden (11-14 februari in Kolomna).

Grip

Kramer noemde de duels met zijn rivaal twee weken geleden al "goed voor de sport". De kopman van Lotto-Jumbo benadrukt echter dat hij niet teveel bezig wil zijn met zijn provinciegenoot. "Ik heb geen grip op wat hij doet. Dus dan kan ik me beter concentreren op mijn eigen route."

Bergsma denkt dat Kramer tijdens races wel degelijk rekening houdt met hem. "Hij is absoluut ook bezig met mij, dat kon je zien aan hoe hij het zondag aanpakte. Het liefst schakelt hij me in de eerste ronde al uit."

"Maar dat maakt de sport ook mooi", vervolgt de olympisch kampioen op de 10 kilometer. "Het gaat hard tegen hard, maar wel op een faire manier."