Kai Verbij veroverde zondag op de 500 meter zijn eerste Nederlandse titel bij de senioren, maar de 21-jarige schaatser blijft rustig onder die primeur.

"Ik kom pas net kijken, dus ik wil nog geen grote uitspraken doen en zeggen dat ik de beste 500 meter-rijder van Nederland ben. Daarvoor heb ik nog niet genoeg gewonnen", zegt Verbij. "Maar natuurlijk ga ik wel genieten van deze titel, je wordt niet zomaar Nederlands kampioen."

De veelvoudig Nederlands kampioen bij de junioren troefde op de eerste dag van de NK afstanden in Thialf een indrukwekkend rijtje toppers af door als enige twee keer onder de 35 seconden te rijden (34,91 en 34,98).

Onder anderen het hele podium van de Olympische Spelen van Sotsji - Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder - moest zijn meerdere erkennen in de talentvolle Verbij.

"Ik voel me nu vooral de meest constante 500 meter-schaatser van Nederland", aldus de pupil van Gerard van Velde. "Ik was waarschijnlijk ook wat meer ontspannen dan de anderen omdat ik al geplaatst was voor de WK afstanden. Maar ik heb mezelf wel wat druk opgelegd, want je wilt niet als vierde of vijfde eindigen terwijl je al een WK-ticket hebt."

Gretig

Verbij maakt het hele seizoen al een goede indruk, onder meer door bij de wereldbeker in Inzell zowel op de 500 als de 1000 meter voor het eerst op het podium te staan. Hij blijft benadrukken dat hij niet te veel bezig is met wat hij op de komende WK's zou kunnen.

"Ik had niet verwacht dat ik nu al mee kan doen met de top. Ik moet daar ook niet teveel over nadenken, want dan word ik te gretig. Maar als ik dit niveau kan laten zien, dan is er op de WK afstanden of het WK sprint misschien ook wel wat moois mogelijk."

Met zijn ploeggenoot Daidai Ntab had zich bijna nog een 21-jarig talent geplaatst voor de WK afstanden. De jonge sprinter van Team beslist.nl kwam over twee omlopen drie duizendsten tekort op de nummer drie, Ronald Mulder.

"Aan het begin van het seizoen heb ik het er voor de grap weleens over gehad met Daidai dat het leuk zou zijn als wij als jonkies de toppers voorbij zouden kunnen rijden", glimlacht Verbij.

"Maar het is nu nog te vroeg om te zeggen dat er al sprake is van een wisseling van de wacht. Het zit er misschien wel een beetje aan te komen, want er komen op de 500 meter steeds wat jongere schaatsers richting de top."