Ireen Wüst rekende zondag bij de NK afstanden af met een slecht voorseizoen door zilver en een WK-ticket te pakken op de 1500 meter en dat zorgde voor grote opluchting.

"Ik was vandaag ouderwets heel zenuwachtig", aldus Wüst, die in Heerenveen haar eerste officiële wedstrijd reed sinds eind oktober. "Zenuwachtiger dan bijvoorbeeld voor een race op de laatste Spelen."

"In Sotsji had ik het vertrouwen dat het goed zou komen, maar nu heb ik een lastige periode gehad en daardoor had ik niks om op te bouwen. Ik merkte vanochtend bij mijn tweede maaltijd dat ik geen hap meer door mijn keel kreeg."

De 29-jarige Wüst liep afgelopen zomer bij een fietstraining een hoofdkwetsuur op en die matige voorbereiding zorgde ervoor dat ze zich bij de KNSB Cup in Enschede niet wist te plaatsen voor de eerste vier World Cups van deze winter.

"Ik ben van heel ver gekomen", zei de Brabantse. "Eerst moest ik herstellen van die blessure, dat ging met vallen en opstaan. Vervolgens ging het in trainingen al best goed, maar kwam het er niet uit in wedstrijdjes. Dat was best frustrerend."

Lachertje

Wüst benadrukte dat ze vooral de competitie op het hoogste niveau heeft gemist in de laatste twee maanden. De opluchting spatte dan ook van haar gezicht af toen ze na haar rit een tijd van 1.56,82 op het scorebord van Thialf zag staan. Alleen Jorien ter Mors (1.55,56) was sneller.

"Er is een last van mijn schouders gevallen. Ik ben echt weer op nul begonnen dit jaar, voelde me toch een beetje het lachertje van de schaatswereld. Ik mocht niet eens het ijs op rond wedstrijden."

Wüst, die vlak voor de NK eindelijk een sponsor kon presenteren voor haar ploeg, hoopt dat ze nu door kan bouwen richting alle grote toernooien die er de komende maanden aankomen, zoals het EK allround (9 en 10 januari in Minsk) en de WK afstanden (11-14 februari in Kolomna).

"Ik heb nu het voordeel op de rest van de schaatssters dat ik minder wedstrijden heb gereden dan zij en dat ik daardoor meer uitgerust ben. De nieuwe sponsor was al een mooi kerstcadeau en nu hoop ik me maandag op de 3000 meter nog te kwalificeren voor de WK en het EK."

Ter Mors

Ter Mors had haar eigen redenen om extra spanning te voelen, want de 26-jarige Enschedese reed in Thialf haar eerste 1500 meter sinds ze in februari 2014 in Sotsji olympisch kampioene werd op de schaatsmijl.

"Het was lang geleden dat ik zo veel zenuwen had gevoeld", aldus Ter Mors. "Normaal weet je wat je kan verwachten, maar ik wist nu niet hoelang ik het kon volhouden."

De veelvoudig Nederlands kampioene shorttrack ging in de laatste ronde inderdaad flink kapot. "Met nog 500 meter te gaan, dacht ik: ho, deze weg heb ik lang niet meer bewandeld. Ik verloor ook veel snelheid. Maar ik heb in het begin van mijn race de winst gepakt en voor mijn eerste 1500 meter in bijna twee jaar mag ik niet klagen."

Ter Mors had in de aanloop naar de NK wel even teruggedacht aan haar gouden race in Sotsji. "Mijn coach Jeroen Otter zegt altijd: 'Je bent zo goed als je laatste race', dus wat dat betreft zat het wel goed vandaag", grapte ze. "Ik weet nu in ieder geval waar ik sta op de 1500 meter."

Leenstra

Het podium van de Nederlandse kampioenschappen werd gecompleteerd door Marrit Leenstra, die bij afwezigheid van Ter Mors en Wüst tot nu toe dit seizoen de beste Nederlandse was en daardoor al zeker was van een ticket voor de WK afstanden.

De 26-jarige Friezin moest met 1.57,68 nu echter meer dan twee seconden toegeven op winnares Ter Mors.

"Jorien is een fantastische schaatsster en 1.55,5 is een mooie tijd, maar ze rijdt nog niet zo snel als twee jaar geleden", reageerde Leenstra. "Het verschil met Ireen en Jorien maakt me niet zoveel uit. Ik had vandaag zelf harder willen rijden."

"De eerste driehonderd meter van mijn race gingen nog goed, maar daarna had ik het gevoel alsof ik aan het ijs vastplakte. Ik moest al hard werken, maar ik kwam niet echt vooruit."