Jorrit Bergsma ziet af van deelname aan de EK allround, mocht hij zich daarvoor plaatsen. De Fries geeft de voorkeur aan een trainingsstage voor de WK afstanden.

"In overleg met mijn coach Jillert Anema heb ik besloten dat het wedstrijdschema te druk is om naar het EK allround te gaan", verklaarde Bergsma zondag in Thialf waarom hij een trainingsblok verkiest boven het Europees kampioenschap (9 en 10 januari in Minsk).

De Fries eindigde in Heerenveen als tweede op de 5000 meter achter Sven Kramer en heeft goede papieren om zich te plaatsen voor het EK. Bij de NK wordt namelijk een klassementje opgemaakt over de 1500 en 5000 meter. De top drie op deze ranglijst zal Nederland mogen vertegenwoordigen bij het EK allround.

"Maar de WK afstanden (11 tot en met 14 februari in Kolomna, red.) zijn voor mij het belangrijkst en wil ik daar scherp aan de start staan, dan is het nodig om het EK over te slaan", aldus Bergsma. "Je moet keuzes maken. Januari wordt al een heel drukke maand met belangrijke wedstrijden als het NK marathon en het NK allround."

WK allround

De olympisch kampioen op de 10 kilometer, die voor het seizoen stelde dat hij zich met het oog op het allrounden wilde verbeteren op de kortere afstanden, benadrukte dat hij zich nog wel steeds hoopt te plaatsen voor het WK allround, dat begin maart plaatsvindt in Berlijn.

"Het WK allround is aan het eind van het seizoen, daar hoop ik wel te kunnen rijden."

De 29-jarige Bergsma reed vorig jaar december bij het NK het eerste allroundtoernooi uit zijn carrière. Hij eindigde toen als vierde, waardoor hij zich niet plaatste voor het EK. Later in die winter wist hij zich ook niet te kwalificeren voor het WK allround in Calgary.