Sven Kramer was tevreden dat hij zondag Jorrit Bergsma versloeg en zo Nederlands kampioen werd op de 5000 meter, maar zijn snelle tijd deed de Fries met het oog op de rest van het seizoen nog het meest deugd.

"Ik ben heel blij met mijn rit en met mijn tijd", zei Kramer in Thialf, waar hij met een tijd van 6.11,34 minder dan twee seconden boven zijn eigen baanrecord bleef. "Zo vaak rijd je hier geen 6.11 op de 5 kilometer."

De kopman van Lotto-Jumbo bleef zijn grootste rivaal Bergsma (6.13,19) bijna twee seconden voor. Daarmee waren de provinciegenoten beiden een stuk sneller dan twee weken geleden bij de World Cup in Heerenveen (6.14,99 om 6.16,41).

"Ik was nu ook gewoon beter dan toen, had meer macht in mijn benen", aldus Kramer. "Dat was ook de planning en het is een lekkere bevestiging als dat lukt."

"Twee weken geleden schommelden mijn rondetijden in de beginfase nog te veel, nu reed ik een stuk vlakker."

Vrachtwagen

Zijn goede tijd bij de NK zorgde voor extra blijheid bij Kramer, omdat hij niet helemaal tevreden was over zijn voorseizoen.

"In de trainingswedstrijden voor de start van het seizoen was ik heel goed en die lijn wilde ik doorzetten, maar bij de KNSB Cup in Enschede en de World Cups in Noord-Amerika ging het niet helemaal zoals ik wilde."

Kramer verklaarde dat door zichzelf te vergelijken met een vrachtwagen. "Ik heb deze zomer veel meer omvang gedraaid tijdens de trainingen en daardoor heb ik een langere 'remweg'. Daarmee bedoel ik dat ik langer rust moest nemen na mijn arbeid in de zomer om goed te kunnen zijn."

"Daar heb ik me misschien een klein beetje op verkeken, maar als die extra arbeid zich dubbel en dwars terugbetaald tijdens de grote toernooien in januari, februari en maart, dan is er geen haan die daarnaar kraait."

EK allround

Het eerste grote toernooi voor Kramer is het EK allround, dat over twee weken wordt gehouden in Minsk. Dan worden zijn 500 en 1500 meter weer erg belangrijk, al heeft de pupil van Jac Orie daar de afgelopen weken niet heel veel aandacht aan kunnen besteden.

"Dat is het lastige van allrounden, je moet een heleboel ballen in de lucht houden."

Dit zou echter wel eens het laatste seizoen kunnen zijn dat Kramer een EK allround gaat rijden, aangezien er plannen liggen om op het EK de 10 kilometer te vervangen door een 3000 of 1000 meter.

"Dat zou het EK skippen een stuk makkelijker maken voor mij", stelde de zevenvoudig Europees kampioen allround. "Ik ga mij de laatste jaren van mijn carrière niet druk maken om een EK met een 1000 of 3000 meter."