Ireen Wüst begint zondag bij de NK afstanden pas aan haar tweede officiële wedstrijddag van deze winter. De 29-jarige Brabantse heeft er vertrouwen in dat ze na een slechte start van het seizoen mee kan doen om kwalificatie voor de WK afstanden.

"De afgelopen weken ging het goed. Ik heb de slag te pakken en heb daarom wel vertrouwen in de NK", zegt Wüst donderdag in gesprek met de NOS. "Ik hoop dat ik sowieso op de 1500 meter en 3000 meter een WK-ticket haal. En daarmee ook een startbewijs voor het EK allround."

"De 1000 meter wordt het moeilijkst. De opening wil nog niet echt lukken en dat is op de 1000 meter nogal belangrijk."

De viervoudig olympisch kampioene kende door een valpartij in een fietstraining een gemankeerde voorbereiding op de winter. Ze startte eind oktober toch op de 1500 meter bij de KNSB Cup in Enschede, maar werd daar slechts zevende.

Wüst meldde zich vervolgens af voor de rest van het weekend, waardoor ze zich op geen enkele afstand plaatste voor de eerste vier wereldbekers.

"Dit was het moeilijkste voorseizoen uit mijn carrière", aldus de dertienvoudig Nederlands afstandskampioene. "Eindelijk komt er weer een echte wedstrijd die er toe doet in plaats van al die trainingswedstrijdjes op zondagochtend voor nietszeggende dingen."

Sponsor

De laatste maanden waren ook lastig voor Wüst omdat ze lang geen hoofdsponsor kon vinden voor de ploeg die ze na de vorige winter zelf opzette. Donderdag kon ze ook op dat vlak goed nieuws melden, want met Justlease.nl is er een geldschieter gevonden.

"Alle randzaken waren lastig. Ik ben blij dat het is opgelost en dat ik nu kan laten zien dat ik heel hard kan schaatsen."

Wüst start de NK afstanden zondag met de 1500 meter. Daarin treft ze in de achtste van elf ritten haar ploeggenote Antoinette de Jong.