Favorieten Sven Kramer en Jorrit Bergsma rijden zondag bij de NK afstanden in Thialf op de 5000 meter in de achtste en voorlaatste rit tegen elkaar.

Dat blijkt uit de startlijsten die donderdag zijn gepubliceerd. Kramer verdedigt zijn Nederlandse titel tegen zijn Friese rivaal, die olympisch en wereldkampioen is op de 10.000 meter. In de negende en laatste race komen Arjan Stroetinga en Douwe de Vries tegen elkaar uit.

Kramer en Bergsma leverden bij de vierde wereldbeker eerder deze maand in Heerenveen een prachtig gevecht op de 5000 meter. Kramer won het goud in 6.14,99, met Bergsma als nummer twee in 6.16,41. Ook bij de eerste wereldbeker in Calgary moest Bergsma voorrang verlenen aan zijn Friese rivaal: 6.08,61 tegen 6.10,44.

Bergsma wist Kramer tijdens de selectiewedstrijden eind oktober in Enschede nog wel te verslaan op diens specialiteit.

Wüst

Ireen Wüst, sinds donderdag eindelijk met een hoofdsponsor voor haar nieuwe ploeg, maakt haar rentree op het hoogste niveau met een race tegen ploeggenote Antoinette de Jong in de achtste rit van de 1500 meter.

De 29-jarige Brabantse, titelverdedigster op deze afstand, wist zich aan het begin van het seizoen mede door fysieke klachten niet te plaatsen voor de eerste vier wereldbekers.

Op de 500 meter bij de mannen rijdt titelverdediger Jan Smeekens in de achtste rit van de eerste omloop tegen Ronald Mulder. Gerben Jorritsma schaatst in de tiende en laatste rit tegen olympisch kampioen Michel Mulder, die dit seizoen nog zoekt naar zijn topvorm.

Op alle drie de afstanden zijn nog twee tickets te verdienen voor de WK afstanden (11 tot en met 14 februari in Kolomna). Kai Verbij (500 meter), Bergsma (5000 meter) en Marrit Leenstra (1500 meter) zijn al zeker van een startplaats op de wereldkampioenschappen.