Jorien ter Mors schaatst zondag op de openingsdag van de NK afstanden voor het eerst een 1500 meter sinds ze in februari 2014 olympisch kampioen werd op de afstand, met de verwachting dat ze zich kan plaatsen voor de WK afstanden.

"Ik rijd dit seizoen voorlopig gewoon goed, dus in dat opzicht is het niet spannend. Maar ik ben wel benieuwd wat ik op dit moment kan op de 1500 meter", zegt Ter Mors tegen NU.nl.

"Ik heb geen trainingswedstrijd gereden, dus ik heb geen indicatie hoe mijn 1500 is, maar als ik kijk naar mijn 1000 en mijn 500 meter en naar wat ik in trainingen kan, dan ben ik niet heel bang."

De schaatsster van Team AfterPay veroverde op 16 februari 2014 goud in Sotsji door onder anderen Ireen Wüst voor te blijven, maar sindsdien reed ze geen enkele 1500 meter in wedstrijdverband.

Vorig seizoen lag Ter Mors, die het langebaanschaatsen combineert met shorttrack, er het hele seizoen uit door een vorm van overtraindheid en deze winter koos ze voorlopig alleen voor de 500 en 1000 meter om zichzelf niet te overbelasten.

"Het stond al in de planning om bij de NK de 1500 meter te rijden als alles goed zou verlopen", aldus de Nederlands kampioene op de schaatsmijl van 2014. "Zeker omdat ik op de 1500 wil starten bij de WK afstanden."

Bevestiging

Ter Mors maakte deze winter al veel indruk bij de drie langebaanwedstrijden waar ze aan meedeed. Bij de KNSB Cup aan het begin van het seizoen won ze de 500 en 1000 meter met overmacht en bij de World Cup in Calgary bracht ze het Nederlands record op de kilometer naar 1.12,66.

"Ik had wel het gevoel dat ik op de goede weg zat en verstandig bezig was, maar ik had zeker niet verwacht dat ik dit meteen al kon. Een tijd van 1.12 neerzetten op de 1000 meter is iets waar ik een paar maanden geleden niet aan dacht."

"Het geeft mij een heel fijne bevestiging dat ik op de weg terug ben na de lastige periode die ik heb gehad. Ik ben nog lang niet honderd procent waar ik zou kunnen zijn, maar het gaat stapsgewijs elke keer beter, ook met mijn herstel na wedstrijden."

Plaatje

Soms denkt Ter Mors nog even terug aan de periode na de Olympische Spelen, waarin ze te veel van haar lichaam vroeg en daardoor het hele vorige seizoen niet in actie kwam.

"Dat moet af en toe ook even, want soms denk ik dat ik alles weer kan, maar dan blijkt in trainingen dat sommige dingen toch nog te zwaar zijn. Ik trek in die gevallen nu zelf wel veel meer aan de bel dan dat ik in het verleden deed. Ik ben veel voorzichtiger met mijn lichaam en doe liever één training te weinig dan één teveel."

Ter Mors geeft aan blij te zijn met haar huidige situatie, waarbij ze van haar langebaanploeg Team AfterPay veel vrijheid krijgt om haar eigen trainingsschema's te volgen. "Het is niet voor niks dat ik goed in mijn vel zit en lekker schaats. Het plaatje klopt nu gewoon."

Tickets

De veelvoudig Nederlands kampioene shorttrack is mede daardoor voor de NK afstanden al zeker van een WK-ticket op de 500 meter, aangezien ze na de eerste vier wereldbekers de beste Nederlandse was in het World Cup-klassement.

De komende dagen hoopt Ter Mors in Thialf daar nog startplaatsen aan toe te voegen op de 1000 en 1500 meter.

"Het is wel de bedoeling om na de NK drie WK-tickets te hebben. Mocht er niks raars gebeuren, moet dat wel binnen mijn mogelijkheden liggen."