Sven Kramer was naar eigen zeggen in het eerste deel van het schaatsseizoen nog niet goed genoeg en denkt dat hij nog veel progressie gaat boeken.

''Ik verwacht een betere tweede helft. Daar liggen ook mijn speerpunten'', liet de 29-jarige Fries woensdag in Wolvega weten.

Kramer begint zondag bij de NK afstanden in Heerenveen als titelverdediger aan de 5000 meter. Een dag later verschijnt hij op de 1500 meter opnieuw als regerend Nederlands kampioen aan de start.

Dinsdag doet de rijder van Lotto-Jumbo een poging om zijn Nederlandse titel op de 10.000 meter te heroveren op rivaal Jorrit Bergsma.

Zijn optreden in Thialf is voor Kramer echter niet bepalend voor de rest van zijn seizoen, zo benadrukte de meervoudig olympisch en wereldkampioen.

''Voor mij is de urgentie van de NK afstanden veel minder groot dan voor 95 procent van de andere deelnemers'', zei hij. "Zij kunnen volgende week al vrijwel met vakantie als het niet lukt. Voor hen is de NK het toernooi van het jaar. Voor mij ligt dat anders.''

Tickets

Kramer mikt in Heerenveen op tickets voor het EK allround (eerste drie van een gecombineerd klassement over de 1500 en 5000 meter) en de WK afstanden, waarbij per nummer de eerste twee schaatsers nog zonder WK-ticket zich plaatsen.

''Als ik meedoe, wil ik altijd winnen'', verzekerde hij. ''Maar ik verschijn bij een EK of WK toch anders aan de start dan bij een NK. Het zou daarom kunnen dat ik hier en daar wat gedoseerd ga rijden. De EK allround zijn al tien dagen later. Met die zwaardere belasting zal ik toch een beetje rekening moeten houden.''

Kramer relativeerde zijn strijd met Bergsma op de 5000 en 10.000 meter. ''De buitenwereld legt meer lading op onze onderlinge strijd dan wijzelf. Maar het is goed voor het schaatsen. Ik juich het toe. De sport kan daardoor beter worden verkocht.''

De NK afstanden in Heerenveen worden van 27 tot en met 29 december gehouden.