Van de zes schaatsers die voor de NK afstanden al zeker zijn van een WK-ticket is Kai Verbij misschien wel de meest verrassende naam. De 21-jarige sprinter heeft ook zichzelf verbaasd met zijn goede start van het seizoen.

"Ik ben absoluut tevreden over mijn seizoen tot nu toe. Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan", stelt Verbij enkele dagen voor de NK afstanden, die van zondag tot en met dinsdag plaatsvinden in Thialf.

Het talent van de Zuid-Hollander is al langer bekend. Bij de WK voor junioren begin 2014 veroverde hij goud op de 500 en 1000 meter en zilver op de 1500 meter, waarna hij overstapte naar Team beslist.nl van coach Gerard van Velde.

In zijn eerste jaar bij de senioren plaatste Verbij zich met een vijfde plaats op de 1000 meter bij de NK afstanden voor zijn eerste World Cups, maar een WK-plek was nog een brug te ver.

Relaxter

Doordat hij na de eerste vier wereldbekers van dit seizoen de beste Nederlander was in het klassement van de 500 meter, weet Verbij nu al dat hij dit seizoen wel naar de WK (half februari in Kolomna) mag.

"Al was ik eigenlijk totaal niet bezig met dat WK-ticket", zegt de zoon van een Japanse moeder met een glimlach. "Ik wist niet dat je je al kon plaatsen voor de WK afstanden, totdat iemand dat bij de wereldbeker in Inzell aan mij vertelde."

Het tekent de manier waarop Verbij zijn tweede seizoen bij de senioren benadert. "Ik had voor dit seizoen niet echt een doel. Ik wilde vooral goed rijden bij de kwalificatiemomenten en de NK's."

"Maar toen ik begin november bij de KNSB Cup in Enschede 34,9 reed op de 500 meter, begon ik wel te denken dat ik er misschien iets meer uit kon halen. En dat heb ik ook wel laten zien bij de vier World Cups van dit seizoen."

"Het is natuurlijk heel prettig dat ik daardoor dat WK-ticket al binnen heb. Ik sta nu bij de NK relaxter aan de start van de 500 meter dan de anderen. Dat kan een voordeel zijn, want als je te gespannen bent, dan kun je wel wat foutjes maken op de 500 meter."

1000 meter

Op de kortste afstand kan Verbij daardoor zondag bij de NK vol voor zijn eerste seniorentitel gaan, maar op de 1500 meter van maandag en vooral de 1000 meter van dinsdag hoopt hij nog één van de twee beschikbare WK-tickets binnen te slepen. Kjeld Nuis is op beide afstanden al zeker van Kolomna.

"Voor de 1000 meter ben ik misschien altijd wel het minst zenuwachtig, omdat ik dan iets meer mijn slag kan vinden. Met de 1500 meter heb ik altijd een haat- liefdeverhouding gehad, want het kan je beste vriend of je grootste vijand zijn."

Op beide afstanden zal Verbij ook moeten afrekenen met Gerben Jorritsma, de 22-jarige schaatser van Lotto-Jumbo die ook een van de revelaties is van de eerste maanden van de schaatswinter.

"Ik weet niet of je mij de verrassing van het seizoen tot nu toe mag noemen", aldus Verbij. "Gerben heeft al een World Cup gewonnen (de 1000 meter in Calgary, red.) en ik niet. Dus in dat opzicht staat hij nog dik voor op mij."