Met in het achterhoofd zijn slechte voorseizoen wil Michel Mulder zich aan de vooravond van de NK afstanden niet teveel druk maken over uitslagen en WK-tickets.

"Ik ben nu even niet bezig met het resultaat", zegt Mulder. "Voor mij is het vooral interessant om minimaal een 'acht' te scoren in plaats van een 'twee'. Want zo slecht was het anderhalve week geleden bij de World Cup in Heerenveen."

De olympisch kampioen op de 500 meter, die zich begin november bij de KNSB Cup niet wist te plaatsen voor de eerste vier World Cups van het seizoen, mocht in Thialf door afzeggingen zijn eerste internationale wedstrijd van de winter rijden, maar hij kwam op de 500 meter niet verder dan een voorlaatste plaats in de A-groep en een tiende plek in de B-groep.

"Ik kan niet ontkennen dat dit een lastige periode is voor mij", aldus de 29-jarige Mulder. "Het is niet leuk om mee te maken dat je eraf gereden wordt, daar heb ik wel wakker van gelegen. Maar in trainingen gaat het hier en daar al erg goed, dus ik ben benieuwd naar wat ik op de NK kan."

Mulder heeft het gevoel dat zijn oude vorm niet ver weg hoeft te zijn. "En ik denk dat het uiteindelijk ook goed gaat komen, maar dat wil je liever vandaag dan morgen en die garantie heb je niet."

"Ik weet niet hoe lang het gaat duren en het heeft ook weinig zin om daar over na te denken. Het is nu vooral belangrijk om te kijken wat er technisch beter kan. Want dat is waar het in Heerenveen mis ging."

Uitdagend

Bij Mulder was het in het pre-olympische en in het olympische seizoen bijna een automatisme dat hij de 500 meter in minder dan 35 seconden aflegde, wat hem een hele rits aan prijzen opleverde, met de gouden plak in Sotsji als hoogtepunt.

"Ik ben ontzettend trots op wat ik op de Spelen heb bereikt, maar ik wil nu graag weer de beste worden en de vraag is wat ik daarvoor moet doen. Van staren naar die medaille ga ik in ieder geval niet harder schaatsen."

Wat Mulder wel heeft gedaan sinds de wereldbeker in Heerenveen is "een heleboel technische puntjes goed onder de loep nemen, omdat er veel dingen waren die beter kunnen. In het olympische seizoen heb ik eigenlijk ook niks anders gedaan dan me alleen maar focussen op mijn techniek."

"Voor mijn gevoel is het alsof ik nu op nul sta en het weer gaat om beter worden. Dat is een heel uitdagend proces."

Filmpjes

Mulder roept daarbij regelmatig de hulp in van filmpjes van snelle 500 meters. Zo kijkt hij naar de nieuwe sprintkoning Pavel Koelizjnikov, maar ook naar zijn eigen race twee jaar geleden in Thialf, toen hij het baanrecord op 34,31 zette.

"Dat was een heel goede race, maar het verschil met nu is niet eens zo heel groot. Ik zat toen alleen een stuk dieper dan anderhalve week geleden bij de World Cup. Eigenlijk is het zo simpel, alleen de uitvoering is heel moeilijk. En dat lukt misschien niet in één dag en ook niet in één week, maar ik ga er wel voor."

Zondag bij de 500 meter op de NK zijn er nog twee tickets te verdienen voor de WK afstanden half februari in Kolomna. Mulder was er op de laatste drie wereldkampioenschappen bij op de kortste afstand en veroverde twee keer zilver.

"Ik heb geen concrete doelstellingen voor de NK", aldus de sprinter van Team beslist.nl. "Maar als ik alle technische zaken weer op orde heb, dan ben ik denk ik nog gevaarlijk ook."