Ronald Mulder moest de laatste twee World Cups overslaan omdat hij eind november in Salt Lake City een liesblessure opliep, maar de 29-jarige Zwollenaar is weer volledig fit voor de NK afstanden die zondag van start gaan.

"Ik kijk met vertrouwen naar de NK", zegt Mulder maandag in Wolvega. "Ik heb de World Cups in Inzell en Heerenveen overgeslagen omdat ik geen risico's wilde lopen, maar ik ben nu gewoon weer wedstrijdfit."

De sprinter van Team beslist.nl voelde in Salt Lake City al wat op de dag voor zijn tweede 500 meter van het weekend. "Om heel eerlijk te zijn had ik die niet moeten rijden. Maar ik was ervan overtuigd dat ik voor het Nederlands record kon gaan."

Mulder heeft een geschiedenis met liesproblemen, want hij miste door een kwetsuur aan zijn rechterlies een groot deel van het vorige schaatsseizoen.

"Het is moeilijk te zeggen of deze en de vorige blessure iets met elkaar te maken hebben. Ik kan niet met mijn lies telefoneren om te vragen hoe het komt. Wist ik het maar. Je weet nooit waar het vandaan komt, maar het voelt nu gewoon weer goed en dat is voor mij het belangrijkste."

Mede vanwege zijn historie heeft Mulder zijn herstel niet overhaast. "Ik had misschien twee weken geleden al mee kunnen doen in Heerenveen, maar met zoiets moet je voorzichtig zijn. Ik heb nooit een stapje terug hoeven te doen in mijn herstel, zat altijd aan de veilige kant en daarom heb ik er vertrouwen in dat het nu goed is."

Concurrentie

De Nederlands recordhouder zal zijn goede vorm van het begin van het seizoen weer moeten laten zien om zijn doel - plaatsing voor de WK afstanden op de 500 meter - te bereiken bij de NK afstanden, die van 27 tot en met 29 december worden gehouden in Thialf.

Zijn ploeggenoot Kai Verbij is al zeker van een ticket voor de WK half februari in Kolomna, waardoor er nog twee plaatsen te vergeven zijn op de kortste afstand.

"Het zal moeilijk worden, want met sprinters als Daidai Ntab, Michel Mulder, Jan Smeekens, Hein Otterspeer, Gerben Jorritsma en Kjeld Nuis is de concurrentie hevig, maar dat maakt het ook mooi", aldus Ronald Mulder.

"Door de blessure heb ik een beetje gas terug moeten nemen, maar ik schaatste in het begin van het seizoen heel erg goed en het schaatsen gaat nu nog steeds goed. Ik ga dus voor één van die twee WK-tickets op de 500 meter."