Schaatsen

Claudia Pechstein (43) voor 21e keer naar EK allround

Claudia Pechstein zal begin volgend jaar voor de 21e keer haar opwachting maken bij een EK allround. De 43-jarige Duitse krijgt een jonge ploeg met zich mee.

Pechstein krijgt op 9 en 10 januari in Minsk (9-10 januari) gezelschap van Leia Behlau (19), Felix Maly (21) en Jonas Pflug (23). Patrick Beckert ontbreekt in de selectie wegens een ontstoken enkel.

Behlau debuteerde in maart bij het WK allround in Calgary. De schaatsster uit Erfurt stelde haar plek bij de vrouwen naast de 25 jaar oudere Pechstein veilig tijdens kwalificatiewedstrijden in Inzell.

Ook Maly en Pflug hebben internationaal nog weinig ervaring. De laatste won afgelopen weekeinde tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de 5000 meter in de B-groep.

"Het is zinvol die jongelui in het wedstrijdseizoen een aantrekkelijk toernooi te bieden'', lichtte bondcoach Helge Jasch zijn keuze toe. "Ze moeten zich kunnen testen tegen de Europese top.'' Het talentvolle trio heeft zich niet kunnen plaatsen voor de WK afstanden in Kolomna (11-14 februari).

Wüst

Pechstein schaatste in 1992 in Heerenveen bij haar eerste EK allround naar de zesde plaats. De vijfvoudig olympisch kampioene kroonde zich in 1998, 2006 en 2009 tot Europees kampioene en won ook nog zes keer zilver en twee keer brons.

Ireen Wüst, die dit seizoen nog geen internationale wedstrijd heeft gereden, was de laatste drie seizoenen de beste bij het EK allround. De Nederlandse ploeg wordt bepaald na de NK afstanden eind december.

Lees meer over:
Tip de redactie