Bondscoach Geert Kuiper is tevreden dat er met de rentree van Jorrit Bergsma vrijdagavond bij de wereldbeker in Heerenveen een einde lijkt te zijn gekomen aan twee jaar van rumoer rondom de ploegenachtervolging bij de mannen.

"De conclusie van vrijdag is dat het heel fijn is dat we in deze samenstelling hebben gereden en dat we daarmee hopelijk ook een heel dikke streep zetten onder het verleden", aldus Kuiper in gesprek met NU.nl.

Bergsma won in zijn eerste 'team pursuit' in twee jaar samen met Sven Kramer en Jan Blokhuijsen de World Cup-wedstrijd in Thialf. De 29-jarige Fries stelde zich pas vorige week weer beschikbaar voor de ploegenachtervolging, na onvrede binnen de ploeg tijdens de Olympische Spelen vorig jaar in Sotsji.

Kuiper, die na de Spelen de rol van bondscoach overnam van Arie Koops, speelde een belangrijke rol in het proces om Bergsma weer bij de selectie te halen. Een gesprek met de stayer van Team Clafis vorige maand rondom de World Cup in Salt Lake City haalde de laatste kou uit de lucht.

"Het is niet zo dat alles van het ene op het andere moment weg was na mijn gesprek met Bergsma", zegt Kuiper. "We zijn geleidelijk naar deze situatie toegegroeid. De tijd heeft ook wat dingen geheeld."

Kunstje

Volgens de bondscoach zorgde een aantal nieuwe negatieve verhalen over de ploegenachtervolging rondom de World Cup in Calgary van vorige maand ervoor dat de gesprekken over de rol van Bergsma "in een stroomversnelling" raakten.

"We zaten allemaal niet te wachten op die negatieve verhalen. De buitenwereld denkt dan dat het een rommeltje is, terwijl dat helemaal niet zo is. Dan heb je wel het idee dat je een signaal moet afgeven. Dat vonden Sven en Jorrit ook, en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste."

"We hebben allemaal het besef dat we bij de Spelen van 2018 maar met tien mannen naar Pyeongchang kunnen en dat we elkaar dan dus heel hard nodig hebben. Als je daar allemaal van doordrongen bent, dan heb je al een gezamenlijk belang: we kunnen iedereen gebruiken die dit kunstje goed kan."

Harmonie

Na de val van Arjan Stroetinga in Calgary heeft Nederland nu twee wereldbekers op rij gewonnen, in twee verschillende samenstellingen. Kuiper weet wel dat er richting de WK afstanden half februari in Kolomna nog wat werk aan de winkel is om de ploegenachtervolging te perfectioneren.

"Het was vrijdag te zien dat deze drie jongens al lang niet meer met elkaar geschaatst hadden. De trein moet harmonie hebben om hard te kunnen rijden en daar hadden ze wel moeite mee. Het was een beetje zoeken. Vorige week zag het er gelikter uit dan nu, maar het is nooit helemaal eerlijk om te vergelijken."

Kuiper heeft met Bergsma, Kramer, Blokhuijsen, Stroetinga en Douwe de Vries vijf kandidaten voor drie WK-plekken. De NK afstanden eind december zullen een zeer belangrijke rol spelen in zijn selectieproces.

"Het begint ermee dat ze zich individueel moeten plaatsen. Als ik er dan nog steeds vijf heb, dan moeten we kijken of we nog wat trainingsmomenten kunnen inplannen. Dat blijkt in de praktijk altijd moeilijk te zijn, maar het begint met met elkaar op dezelfde plek zijn en dan wat organiseren. De neuzen staan nu in ieder geval weer dezelfde kant op."