De gouden rentree van Jorrit Bergsma op de ploegenachtervolging vrijdagavond bij de World Cup in Heerenveen zorgde ondanks de wat onwennige rit vooral voor tevredenheid bij Sven Kramer en de hoofdpersoon zelf.

"Ik denk dat het goed is dat alle Nederlandse topschaatsers beschikbaar zijn voor de ploegenachtervolging", aldus Kramer in de catacomben van Thialf. "Dan is het aan de bondscoach om daaruit te selecteren, maar het is belangrijk voor het Nederlandse schaatsen dat die vijver zo groot mogelijk is."

Bergsma stelde zich niet meer beschikbaar na onvrede binnen de ploeg tijdens de Olympische Spelen vorig jaar in Sotsji. De 29-jarige Fries trok zich terug als reserve, waarna de ploeg met Kramer, Blokhuijsen en Koen Verweij goud veroverde.

Een aantal gesprekken met Bergsma, de andere schaatsers en bondscoach Geert Kuiper heeft in de afgelopen periode de kou uit de lucht gehaald, waarna de olympisch kampioen op de 10 kilometer vorige week liet weten dat hij weer uit wilde komen op de ploegenachtervolging.

"Wat mij betreft staat er nu definitief een streep onder dat verhaal", zei Kramer. "Ik heb er zelf eigenlijk nooit zo heel veel problemen mee gehad, maar ik heb eerder al gezegd dat iedereen daar zijn eigen verhaal in heeft, en dat is ook prima. Het is nu vooral heel belangrijk dat we vooruit kijken en dat de neuzen dezelfde kant op staan."

Gemak

Bergsma was zelf ook blij dat hij weer terug is op de ploegenachtervolging. "Het is toch een mooi onderdeel. Het is leuk om met jongens als Sven en Jan te rijden, daar een team van te maken en er vervolgens mee te presteren."

De stayer, die vorige maand rondom de World Cup in Salt Lake City een goed gesprek had met Kuiper, stelde dat hij zich onder de voormalig assistent-coach van TVM meer op zijn gemak voelt dat onder de vorige bondscoach Arie Koops.

"Met Geert is de relatie gewoon beter. Ik werk ook met hem samen bij de massastart en dat loopt goed, duidelijk en open, waardoor het gevoel al beter was."

"In Salt Lake City hebben we gepraat en had hij een goed verhaal. Hij heeft verteld hoe hij er in staat en hoe hij mij wil gebruiken. Dat hij samen met mij en met die andere jongens een goed 'basisteam' neer wil zetten en straks bij de WK afstanden met het beste team wil starten. Het gaat om duidelijkheid. Als hij zegt: 'Je bent niet goed genoeg', dan is dat ook gewoon duidelijk."

Wennen

Kramer, Bergsma en Blokhuijsen reden in Thialf naar een tijd van 3.43,77, waarmee het Oranje-trio nummer twee Noorwegen (3.44,66) bijna een seconde voor bleef. Vorige week kwamen Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga in Inzell nog tot een winnende tijd van 3.41,27.

"De tijd was niet supersnel, maar het was natuurlijk in deze nieuwe samenstelling voor ons alle drie weer even wennen", analyseerde Kramer. "Je moet elkaar kunnen vertrouwen met overnemen, je wilt elkaar natuurlijk niet losrijden en je moet weten hoeveel pijn je elkaar kan doen. Dat heeft tijd nodig."

Bergsma, die iets meer dan twee jaar geleden in Berlijn zijn laatste ploegenachtervolging reed, zag ook dat er nog veel verbeterpunten uit de race gehaald kunnen worden. "Het moet en kan nog veel beter. We moeten beter op elkaar ingespeeld raken."