Schaatsers Erik Jan Kooiman en Carien Kleibeuker hebben woensdag in Inzell het werelduurrecord bij respectievelijk de mannen en de vrouwen verbeterd.

Kooiman (29) kwam in Duitsland tot 43 kilometer en 735,94 meter. Hij begon met rondjes van 33 seconden en wist al snel te versnellen.

Douwe de Vries had met 42 kilometer en 252,22 meter het oude record bij de mannen in handen, dat hij in maart van dit jaar op de snelle baan van Calgary neerzette.

"Ik heb in het begin gelijk de snelheid vastgepakt. De 32'ers kwamen toen ook vrij makkelijk. Na twintig rondjes dacht ik: als ik het maar volhoud", zegt Kooiman tegen schaatsen.nl.

"Maar dat lukte en toen ik in de flow zat, zat ik zo op tachtig, al klinkt dat misschien gek Het is moeilijk om op te trainen. Je kan wel een trainingsuur gaan rijden, maar dan zit je toch met allemaal andere mensen in de baan."

Vader en moeder

Voor Kooiman heeft Inzell een historische betekenis. Zijn vader verbeterde ooit op die baan het werelduurrecord. Ook de moeder van Kooiman had in het verleden bij de vrouwen het mondiale record een paar jaar in handen.

"Mijn vader en moeder leven al de hele week met hard en ziel mee. Ik hou van rondjes schaatsen. Als je dat dan een uur mag doen op zulk ijs en ook nog een record kan rijden, is dat fantastisch en valt alles op zijn plek", aldus Kooiman.

Kleibeuker

De 37-jarige Kleibeuker, teamgenoot van Kooiman bij Team Clafis, zette eerder op woensdag een afstand neer van 40 kilometer en 612,39 meter. Haar gemiddelde rondetijd was 35,46.

Ze verpulverde daarmee het oude record bij de vrouwen van Maria Sterk, die tien jaar geleden in Heerenveen tot 36 kilometer en 441,26 meter kwam.

De Duitse schaatsbaan ligt bijna 700 meter boven zeeniveau en staat daardoor bekend als een van de snelste in Europa.

Accepteren

Kleibeuker vond haar rondetijden in het begin een beetje tegenvallen. "Maar dat moet je ook gewoon accepteren. Op een gegeven moment vind je je slag ook wel weer, waardoor je net een stukje harder gaat", zei ze.

De Rotterdamse werd naar eigen zeggen geholpen door de opzwepende muziek. "Je krijgt een soort ‘kartelrandje’, je gaat wat harder en dan heb je weer een dipje. Maar als er dan een weer een goed nummer komt met een mooi hoog volume, dan helpt dat wel."

Kleibeuker verbeterde ruim twee weken geleden het Nederlands record op de 5000 meter in Salt Lake City (6.45,05). Vorig jaar won ze brons op die afstand bij de Olympische Spelen in Sotsji.