De aflossingsploeg van de Nederlandse shorttrackers heeft zondag de wereldbekerwedstrijd in Nagoya gewonnen.

Het team met Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Dennis Visser en Daan Breeuwsma versloeg op de 5000 meter China, Canada en Zuid-Korea.

Knegt passeerde in de laatste halve ronde zijn concurrenten uit China en Canada. Nederland finishte in 6.59,079 voor China (6.59,165). Canada pakte het brons (6.59,405). ''Hij doet het toch maar weer'', concludeerde bondscoach Jeroen Otter over de geslaagde actie van Knegt.

''Het zag er twaalf ronden voor het einde niet meer naar uit dat we zouden winnen'', stelde Knegt zelf. ''Daarna zijn we gewoon bij de andere ploegen gebleven en op onze kans gewacht'', zei Breeuwsma.

Van der Wart won zondag ook nog brons in de Japanse stad. Hij kwam op de 1000 meter aanvankelijk als vierde over de streep maar profiteerde van een straf voor drievoudig olympisch kampioen Charles Hamelin. De Canadees kreeg een straf omdat hij Van der Wart had gehinderd.

Knegt

Eerder op de dag plaatste Knegt zich niet voor de finale op de 1000 meter. Hij wist daarmee geen vervolg te geven aan zijn gouden race op de 1500 meter van zaterdag. Hij eindigde op het Japanse ijs als derde in de halve eindstrijd.

Ook Jorien ter Mors miste de finale. Ze kwam in de halve eindstrijd van de 1000 meter in botsing met de Canadese Marianne St-Gelais en kreeg een straf.