De Nederlandse vrouwen hebben zaterdag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Inzell verzuimd de ploegenachtervolging te winnen. Japan troefde Nederland in een rechtstreeks duel af.

Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Marije Joling kwamen in de laatste rit in actie tegen de Japanners, maar moesten hun meerdere erkennen in Miho Takagi, Nana Tagaki en Misaki Oshigiri.

De Japanse vrouwen verbraken met 2.59,08 het baanrecord. Nederland was ruim een halve seconde langzamer en moest genoegen nemen met een zilveren medaille. Rusland pakte het brons.

In het algemeen klassement gaan Nederland en Japan gezamenlijk aan de leiding met 180 punten.

Leenstra

Marrit Leenstra greep eerder op zaterdag op de 1000 meter naast een medaille in Inzell. Brittany Bowe ging met de zege aan de haal.

De Amerikaanse versloeg in een rechtstreeks gevecht haar landgenote Heather Richardson. Bowe snelde in 1.14,01 naar een nieuw baanrecord. Richardson moest een halve seconde toegeven en werd tweede. Sang-Hwa Lee was ruim een seconde langzamer dan Bowe en legde beslag op het brons.

Voor de Amerikaanse was het haar tweede wereldbekerzege dit seizoen op de 1000 meter. Vorige maand verbeterde ze in Salt Lake City met een tijd van 1.12,18 het wereldrecord van Richardson, die een week eerder in Calgary een toptijd van 1.12,51 reed.

Leenstra kwam in de voorlaatste rit tot een tijd van 1.15,53 en eindigde als vijfde op de 1000 meter. Sanneke de Neeling reed in 1.16,01 naar de elfde plaats. Margot Boer stelde teleur met de veertiende plaats en een tijd van 1.16,19.

In het algemeen klassement gaat Bowe aan de leiding met 280 punten, dat zijn er dertig meer dan Richardson. Leenstra bezet met 155 punten de derde plaats.