Jorrit Bergsma heeft zaterdag met gemak de 5000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Inzell gewonnen. Kjeld Nuis schreef de 1000 meter op zijn naam.

Bergsma klokte op de 5 kilometer in de laatste rit een tijd van 6.17,35 en boekte zijn achtste wereldbekeroverwinning op de 5000 meter en zijn dertiende zege in totaal.

De rijder van Team Clafis was ruim twee seconden sneller dan Sverre Lunde Pedersen. De Noor hield Arjen Stroetinga van een zilveren medaille af. De Nederlander reed met 6.21,66 een persoonlijk record en eindigde als derde. De wereldkampioen op de massastart pakte zijn eerste medaille in de wereldbeker op de lange afstand.

Douwe de Vries viel net naast het podium met zijn tijd van 6.21,85. Bob de Jong kwam in de openingsrit al in actie, maar de routinier kwam niet verder dan de twaalfde plek. Erik Jan Kooiman eindigde als zesde.

Olympisch en wereldkampioen Sven Kramer en zijn ploeggenoot Wouter olde Heuvel ontbreken in Inzell. Zij geven dit weekeinde de voorkeur aan een korte trainingsstage in Collalbo. Ted-Jan Bloemen, die vorige maand in Calgary namens zijn tweede vaderland Canada op de 5000 meter brons veroverde, verscheen evenmin aan de start. Hij liep vrijdag in Inzell een beenblessure op.

In het gecombineerde klassement (5 en 10 km) gaat Bergsma na drie wereldbekerwedstrijden aan de leiding met 250 punten. Kramer bezet met 180 punten de tweede plaats, voor Bloemen.

Nuis

Eerder op zaterdag snelde Nuis in een baanrecord naar de zege op de 1000 meter in Inzell. Hij liet een tijd van 1.08,31 noteren en was daarmee iets sneller dan het oude baanrecord van Shani Davis, die in maart 2011 in 1.08,45 eindigde.

De Nederlands kampioen op deze afstand behaalde in Inzell zijn zesde wereldbekerzege. In Salt Lake City veroverde hij vorige maand ook al goud op de 1500 meter.

Kai Verbij reed in 1.08,60 naar de derde tijd. De Nederlander was net iets langzamer dan de Rus Denis Joeskov. Voor de 21-jarige Verbij was het zijn eerste individuele medaille in het wereldbekercircuit.

Thomas Krol eindigde als vijfde in 1.08,93. Gerben Jorritsma stelde teleur met de tiende tijd. De rijder van Lotto-Jumbo verscheen in de laatste rit alleen aan de start omdat Pavel Koelizjnikov zich had afgemeld voor de 1000 meter.

Griep

De Rus kampt met griep en liet vrijdag ook al de eerste omloop van de 500 meter schieten. De teamleider van Koelizjnikov had hem nog verplicht zaterdag wel van start te gaan, maar daar gaf de wereldrecordhouder op de 500 meter geen gehoor aan.

Door zijn zege neemt Nuis de leiding in het algemeen klassement op de 1000 meter over van Koelizjnikov. De schaatser van Lotto-Jumbo heeft na drie World Cups 250 punten. Jorritsma volgt met 198 punten en Koelizjnikov staat derde met 180 punten.