Ted-Jan Bloemen moet de World Cup van volgende week in Heerenveen missen. De Nederlandse Canadees liep vrijdag tijdens het inrijden voor de ploegachtervolging in Inzell een diepe vleeswond in zijn kuit op.

Aanvankelijk werd gevreesd dat de wereldrecordhouder op de 10 kilometer wellicht het hele seizoen niet meer in actie zou kunnen komen, maar de schade aan zijn been blijkt mee te vallen.

Een Canadese ploeggenoot botste vrijdag op hem, waarna Bloemen een schaatsijzer in zijn been kreeg. De wond bloedde hevig en liet een rood spoor achter op het ijs. Per brancard werd hij naar een ziekenhuis vervoerd.

Bloemen onderging vrijdagavond meteen een operatie. "Ik meen dat er een paar spieren zijn doorgesneden. Zijn ouders zijn bij hem en die zijn allebei arts. Dus hij is in goede handen'', liet trainer Bart Schouten vlak na het incident weten bij de NOS.

Bloemen zorgde twee weken geleden voor een grote stunt door in Salt Lake City het wereldrecord van Sven Kramer op de 10.000 meter te verbreken (12.36,30). Hij zou zaterdag in actie komen op de 5000 meter.