​Ireen Wüst is teleurgesteld over de beslissing van de KNSB om haar niet op goed ijs te laten trainen rond de World Cups in Calgary, Salt Lake City, Inzell en Thialf.

De viervoudig olympisch kampioene had een verzoek ingediend bij de schaatsbond, maar kreeg nul op rekest omdat ze zich niet geplaatst had voor de wereldbekerwedstrijden.

Wüst moet zich daardoor voorbereiden in Heerenveen. "Het minste dat de KNSB had kunnen doen was mij een accreditatie geven, zodat ik wel op het ijs had kunnen trainen onder goede omstandigheden. Dat is blijkbaar te veel gevraagd", treurt de Brabantse tegenover de NOS.

De 29-jarige Wüst liep in de voorbereiding op het schaatsseizoen een hersenschudding op na een val de fiets en slaagde er vervolgens niet in om zich te kwalificeren voor de eerste vier World Cups. Toch had ze op wat meer medewerking van de KNSB gerekend.

"Als eerste reserve krijg je ook een accreditatie voor de World Cups. Ik sta op twee honderdsten tweede reserve. Met een beetje creatief boekhouden kun je me dan wel reserve zetten voor de teamsprint of ploegachtervolging."

"Ik denk dat ik genoeg heb laten zien in het verleden om op een beetje coulance en credits te kunnen rekenen van de KNSB", zegt Wüst, die onder meer vijf wereldtitels allround achter haar naam heeft staan.

Reactie KNSB

De KNSB reageert bij monde van directeur sport Arie Koops dat de internationale schaatsbond bepaalt wie er tijdens de World Cups op het wedstrijdijs mogen rijden.

"In de ISU-regels staat dat de bond per afstand naast de deelnemers maar één reserve mag aanmelden."

"Ireen Wüst is dat op geen enkele afstand. De KNSB kan Ireen niet zomaar op de eerste reservepositie zetten, omdat dat ten koste zou gaan van andere Nederlandse schaatsers."

Bescherming

Vorig jaar stelde Wüst, de meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit, samen met directeur sport Arie Koops nog nieuwe regels op die ervoor moeten zorgen dat er meer bescherming van de KNSB is voor toppers.

"Die is er ook wel, maar pas als je er eenmaal bij zit. Als je er met een aanwijsbare reden buiten valt, dan is er gewoon geen kans meer", toont Wüst haar onbegrip. "Ik voel me wel teleurgesteld."

De Brabantse zit echter niet bij de pakken neer en toont zich strijdbaar. "Ik ga er alleen maar harder van vechten. Ik ben niet in één keer 'malle Marietje' die niet meer kan schaatsen. Ik weet hoe het moet."

"Het wordt alleen maar mooier om het straks wel te halen", zegt Wüst, die nog gelooft in een succesvol seizoen. "Dan weet je in ieder geval dat je het helemaal zelf hebt gedaan. En dan trek ik een lange neus naar al die anderen."