Koen Verweij zal dit hele schaatsseizoen niet in actie komen. De voormalig wereldkampioen allround miste door een gebrek aan fitheid al de start van de winter.

Coach Rutger Tijssen van zijn ploeg Team4Gold bevestigt het nieuws dinsdag aan NU.nl naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

"We hebben maandag besloten dat Koen dit seizoen niet meer in actie komt, zodat hij morgen zijn voorbereiding kan starten op de Spelen van 2018", aldus Tijssen. "Daarvoor hebben we nog twee jaar te gaan."

"Ik denk dat hij fit genoeg zou kunnen zijn om op één afstand hard te rijden bij de NK afstanden in december, maar dan heb je het over de heel korte termijn en wij richten ons nu meer op de lange termijn. Zijn grote doelen liggen verderop."

De 25-jarige Verweij kondigde half oktober al aan dat hij in ieder geval het eerste deel van het seizoen zou overslaan, omdat hij door door alle randzaken van de afgelopen zomer niet wedstrijdfit was.

De Noord-Hollander hield toen nog wel de mogelijkheid open dat hij in het tweede deel van het seizoen in actie zou kunnen komen, maar hij benadrukte ook dat fit worden het belangrijkste doel was. Nu is er dus voor gekozen om helemaal geen wedstrijden te schaatsen.

Sponsorloos

Verweij veroverde in 2014 zilver op de olympische 1500 meter en werd een maand later voor het eerst wereldkampioen allround, maar in het na-olympische jaar vielen de resultaten door een mindere voorbereiding wat tegen.

Afgelopen zomer vertrok de voormalig wereldkampioen junioren met ruzie bij Team Corendon en vond hij aansluiting bij Team4Gold, de nog sponsorloze ploeg van Ireen Wüst.

De 29-jarige Brabantse kende door een val bij een fietstraining in de zomer ook een moeilijke voorbereiding op de winter. Ze liep bij de KNSB Cup een maand geleden plaatsing voor de eerste vier wereldbekers mis, maar volgens Tijssen ligt Wüst op schema voor de NK afstanden (27 tot en met 29 december in Thialf).

"Ireen ligt op koers om daar over vier weken fit aan de start te staan. Ze omschreef het vanochtend zelf alsof het voelde dat het begin oktober is en in november de NK afstanden plaatsvinden."