Claudia Pechstein heeft maandag gedreigd het nationaal antidopingbureau NADA voor de rechter te slepen. 

De 43-jarige Duitse is woedend omdat ze binnen vijftien uur twee keer bezoek kreeg van een dopingcontroleur. Ze beloofde bij elke volgende controle juridische stappen te zullen nemen.

''Dan mogen de rechters bepalen of een Duitse sporter zich zo'n verachtelijke, mensonwaardige behandeling moet laten welgevallen'', liet de meervoudig olympisch kampioene via Facebook weten.

Een vertegenwoordiger van het NADA stond zaterdagochtend om 06.28 uur bij haar op de stoep om bloed af te nemen. Later op de dag, om 21.10 uur, werd er opnieuw aangebeld bij Pechstein voor een dopingtest.

"Ik word ziek van deze onzin. Daarom, aan alle NADA-functionarissen en en alle andere krankzinnige 'doping-speurneuzen': Jullie breken mij, noch mijn strijdlust'', foeterde Pechstein, die in haar lange carrière al meer dan 650 keer is gecontroleerd op het gebruik van verboden middelen.

NADA wuifde de verwijten weg. ''Mevrouw Pechstein wordt precies zo gecontroleerd als de de andere atleten in dezelfde testpool en risicogroep'', reageerde woordvoerster Eva Bunthoff. ''Er zijn meer atleten die tweemaal op een dag worden gecontroleerd.''

Marteling

Pechsteins manager Ralf Grengel heeft echter geen goed woord over voor de gang van zaken. ''Elke bloedafname is zo langzamerhand een marteling voor haar. Je zou de littekens op Claudia's aderen eens moeten zien. Het is al eens gebeurd dat een controleur besloot onverrichter zake weg te gaan omdat hij de vele prikken in haar bloedvaten onacceptabel vond.''

Pechstein, al jaren op voet van oorlog met de dopingautoriteiten, onderwerpt zich met 'alle plezier' aan de tests maar eist wel, ook internationaal, een gelijke behandeling. Een week voor de wereldbekerwedstrijden in Inzell was de maat goed vol.

Maandag schamperde Pechstein dat ze niet alleen doorgaat tot en met de Olympische Winterspelen van 2018 maar ''totdat jullie, NADA/ISU/WADA-afgezanten, op jullie geheel eigen onmenselijke wijze mij voor de duizendste keer hebben gecontroleerd.''

Pechstein werd in 2009 beschuldigd van dopinggebruik nadat er afwijkende bloedwaarden bij haar waren geconstateerd. In 2011 werd ze vrijgesproken.