Jorrit Bergsma heeft na overleg met bondscoach Geert Kuiper besloten om zich weer beschikbaar te stellen voor de ploegenachtervolging.

Dat meldt de KNSB maandag in een persbericht.

Bergsma stelde zich niet meer beschikbaar na onvrede binnen de ploeg tijdens de Olympische Spelen vorig jaar in Sotsji. De 29-jarige Bergsma trok zich terug als reserve, waarna de ploeg goud veroverde.

Een aantal gesprekken met Bergsma en de andere schaatsers heeft in de afgelopen periode de kou uit de lucht gehaald.

"Het is mooi signaal", zegt Kuiper over de terugkeer van Bergsma. Hij hoopt dat de rust rondom het team hiermee terugkeert.

Inzell

Komend weekeinde bij de World Cup-wedstrijden in Inzell zal Bergsma waarschijnlijk nog reserve zijn.

"Ik wil Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga de kans geven om zich te revancheren voor de vorige wereldbeker in Calgary", zegt Kuiper, die daarmee doelt op de valpartij van de ploeg in de Olympic Oval.

Sven Kramer is er niet bij in Inzell. Hij geeft de voorkeur aan een trainingskamp in Collalbo. Een week later komt de Fries wel in actie bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Hij zal daar samen met Bergsma aan de start staan bij de ploegenachtervolging.

De derde schaatser wordt door Kuiper na Inzell gekozen. "Ik heb dan vijf verschillende rijders aan het werk gezien en vind dat zeer waardevol als we straks bij de NK Afstanden gaan selecteren voor de WK afstanden."