Thijsje Oenema is getroffen door kanker. Dat meldt de 27-jarige schaatsster donderdagavond via een verklaring van haar ploeg Team Continu.

Oenema miste deze maand de eerste twee wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City. Ze ging begin november onder het mes omdat er gedacht werd dat er een cyste op haar eierstok zat. Nader onderzoek heeft nu aangetoond dat er meer aan de hand is.

"Deze week kreeg ik, geheel tegen de verwachting in, het verschrikkelijkste nieuws wat ik ooit zou kunnen krijgen. Nieuws dat ervoor zorgt dat mijn leven nooit meer zal zijn zoals het was", aldus Oenema.

"Ik heb te horen gekregen dat de cyste op mijn eierstok geen cyste was, maar een uitgezaaide melanoom. Dit nieuws is eigenlijk niet te bevatten. Alle doelen, alle dromen en alle plannen zijn ineens weggevaagd. Het enige wat er nu is, is het traject ondergaan."

"Dat traject is gisteren begonnen en gaat nu door met scans, uitslagen, mogelijke behandelingen. In dit traject zal ik alle energie en steun nodig hebben om mijn hoofd omhoog proberen te houden."

Sprint

Bij de Friezin werd voor het olympische seizoen 2013/2014 al eens een agressieve vorm van huidkanker ontdekt. Die melanoom kon toen operatief worden weggehaald en bestraling was niet nodig.

Oenema won in het seizoen 2011-2012 bij de NK afstanden goud op de 500 meter en op 1000 meter. Bij het WK afstanden in die winter veroverde ze brons op de 500 meter.

Een jaar later werd ze opnieuw Nederlands kampioen op de 500 meter. Op het WK sprint belandde Oenema in dat seizoen op de vierde plaats.

De regerend Nederlands kampioen sprint heeft met een tijd van 37,06, gereden in januari 2013 in Salt Lake City, het nationale record op de 500 meter op haar naam staan.