De nieuwe wereldrecordhouder op de 10 kilometer Ted-Jan Bloemen moest volgens zijn coach Bart Schouten leren hoe hij moest leven als professioneel topsporter.

"We hebben echt aan alles moeten werken bij hem", aldus Schouten maandag in De Telegraaf. "Niet alleen zijn trainingsethiek; mentaal, fysiek, technisch, zijn voeding, drinken, arbeids-rustverhouding, op- en afbouw naar een wedstrijd, het klopte allemaal niet."

"Ted-Jan heeft van mij wel eens een schema van tien trainingen meegekregen voor een verblijf van een week in Nederland. Deed-ie er één. Daar worden coaches moe van."

De 29-jarige Bloemen verraste zaterdag op de 10 kilometer bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City iedereen door met 12.36,30 ruim vijf seconden van mondiale toptijd af te halen én Sven Kramer en Jorrit Bergsma voor te blijven.

De geboren Zuid-Hollander deed in het verleden namens Nederland mee aan drie EK's en twee WK's allround, maar een internationale medaille zat er mede doordat hij regelmatig van ploeg moest wisselen nooit in. Voor vorige winter stapte de stayer over naar Canada, het geboorteland van zijn vader.

Spiegel

Onder leiding van Schouten ging Bloemen met stappen vooruit. "Hij moest kei- en keihard werken om te leven als topsporter", kijkt de Nederlandse coach terug.

"Elke keer als Sven Kramer een 5 of 10 kilometer won, vertelde ik wat die beter deed. 'Kijk, Sven let wel op zijn rust. Goh, zie je hoe hij afloop uitfietst?' Elke keer hielden we Ted-Jan een spiegel voor."

Het leverde dit voorseizoen al Canadese records op de 10 en 3 kilometer op, waarna Bloemen vorige week bij de World Cup in zijn nieuwe thuisstad Calgary in een nieuwe nationale toptijd derde werd achter Kramer en Bergsma op de 5 kilometer.

Een week later wist de Nederlands kampioen allround van 2012 zijn gelauwerde voormalig landgenoten zelfs te verslaan op de dubbele afstand.

"Ted-Jan heeft nooit geloofd dat hij Sven zou kunnen verslaan", stelt Schouten. "De bronzen medaille vorige week op de 5 kilometer was een eyeopener. Hij had in het verleden echt wel wat laten zien, maar dit gaf de bevestiging dat hij bij de grote jongens hoort."