Arjan Stroetinga en Irene Schouten hebben zondagavond de massastart gewonnen bij de World Cup-wedstrijden in Salt Lake City. Op de 500 meter won Pavel Koelizjnikov zijn vierde wereldbekerwedstrijd van dit seizoen. Bij de teamsprint eindigden de Nederlandse mannen als derde.

Stroetinga bleef Fabio Francolini en Bart Swings voor bij de massastart. De wereldkampioen op deze discipline maakte het voorbereidende werk van ploeggenoot Jorrit Bergsma in de eindfase vakkundig af.

De olympisch- en wereldkampioen op de 10.000 meter pakte op de helft van de wedstrijd de koppositie en hield tot aan de laatste ronde het tempo hoog. Stroetinga kon daarna zijn sprintkwaliteiten benutten.

Bergsma eindigde als zevende. In het wereldbekerklassement leidt de Belg Swings met 170 punten, gevolgd door Stroetinga (150) en Bergsma (120).

Schouten

Bij de vrouwen zegevierde Schouten. Ze profiteerde in de zestiende en laatste ronde onder meer van een valpartij bij de Zuid-Koreaanse Kim Bo-reum, de winnares van de eerste wedstrijd vorige week in Calgary.

Schouten sprintte daarna overtuigend naar de zege. Het was haar vierde triomf op deze discipline in het wereldbekercircuit. Vorige week moest de 23-jarige wereldkampioene op dit nummer genoegen nemen met de tweede plek. 

Ivanie Blondin werd tweede, gevolgd door Mishaki Oshigiri. Janneke Ensing belandde op de vierde plek. Schouten voert door haar zege het klassement aan met 180 punten. De achterstand van nummer twee Blondin bedraagt 30 punten.

Koelizjnikov

Op de 500 meter bij de mannen was Koelizjnikov weer de sterkste. De 21-jarige Rus klokte 34,13 op de Utah Olympic Oval, waar hij vrijdag met 33,98 nog als eerste man onder de 34 seconden dook op de sprintafstand.

William Dutton lag op de laatste honderd meter nog voor op de wereldkampioen, maar de Canadees kon dat niet volhouden en finishte als tweede in 34,34. Zijn landgenoot Laurent Dubreuil (34,36) completeerde het podium.

De Amerikaan Mitchell Whitmore, vrijdag nog goed voor zilver in 34,19, kwam twee dagen later niet verder dan de elfde plaats in 34,50.

Het lag wederom zeer dicht bij elkaar op de 500 meter. Het verschil tussen de winaar en de nummer tien was maar 0,33 seconden. De eerste zestien schaatsers zaten binnen een halve seconde van elkaar.

Jorritsma

De Nederlandse sprinters speelden geen rol van betekenis. Gerben Jorritsma was de beste landgenoot op de laatste individuele afstand van het weekend. De 22-jarige Drent dook met 34,52 zes honderdsten onder zijn persoonlijk record en eindigde met die tijd op de twaalfde plaats.

Ronald Mulder stelde teleur met de vijftiende plaats. De Nederlands recordhouder (34,25) kwam niet verder dan 34,57.

Kai Verbij kon zijn vierde plaats en zijn persoonlijk record (34,36) van de eerste 500 meter in Salt Lake City niet evenaren. Het sprinttalent van Team beslist.nl klokte 34,58, goed voor de zestiende plek.

Teamsprint

Bij de teamsprint moesten de Nederlandse mannen het doen met de derde plek. Kai Verbij, Stefan Groothuis en Hein Otterspeer eindigden na drie snelle rondjes met afvalsysteem in een tijd van 1.19,20.

Het goud was voor Canada (1.17,75), het zilver ging naar Rusland (1.19,12). Nederland won vorige week in Calgary nog goud op dit nieuwe onderdeel.

Ronald Mulder was toen één van de gangmakers van Oranje, maar de Nederlandse recordhouder op de 500 meter meldde zich zondag met een lichte liesblessure af voor de teamrace. Otterspeer verving hem.

Bij de vrouwen eindigden Janine Smit, Margot Boer en Lotte van Beek als vijfde. China ging er met de zege vandoor in een tijd van 1.25,64. Rusland werd tweede, Japan moest het doen met de derde plek.