Ted-Jan Bloemen geloofde erin dat hij zaterdag in Salt Lake City onder het wereldrecord op de 10 kilometer kon rijden, maar dat hij Jorrit Bergsma en Sven Kramer voor zou blijven, was ook voor de Canadese Nederlander een grote verrassing.

"Ik had er vertrouwen in dat ik onder de tijd van het wereldrecord kon rijden, maar ik had niet verwacht dat ik hier kon winnen", zei de 29-jarige Bloemen met een grote glimlach in gesprek met de NOS. "Ik zal me nog wel een paar keer in mijn arm moeten knijpen."

De geboren Zuid-Hollander dook met 12.36,30 inderdaad onder de ruim acht jaar oude toptijd van Kramer (12.41,69) en zag vervolgens dat de kopman van Lotto-Jumbo (12.44,26) en Bergsma (12.53,99) in de slotrit niet in de buurt kwamen van zijn tijd.

"Ik kon niet kijken naar die slotrit", aldus Bloemen. "Ik ben de catacomben in gelopen en wat uit gaan fietsen. Op een gegeven moment keek ik even op de baan en zag ik dat de rondetijden al opliepen. Dat maakte me supergelukkig."

Gaaf

De pupil van coach Bart Schouten reed een zeer vlakke race op de Utah Olympic Oval met rondetijden die allemaal rond de 30,0 lagen.

"Tijdens de rit was het al ontzettend gaaf", stelde Bloemen. "Het deed ontzettend pijn, maar ik had een heerlijke slag en een goed ritme te pakken. De rondetijden bleven maar komen."

De voormalig Nederlands kampioen allround wist zo dat hij op weg was naar een toptijd. "Ik hoorde het gejuich van het publiek en ik hoorde de omroeper ook zeggen dat ik onder het schema van het wereldrecord zat. Dat maakte het wel lastig om mijn kop erbij te houden, maar het is me gelukt."

Bloemen haalde zo zijn gelijk voor zijn overstap voor het vorige seizoen naar Canada, het land van zijn vader.

"Ik had in Nederland veel moeilijkheden om stabiliteit te vinden. Ik had elk jaar een nieuwe ploeg en een nieuwe route. Dat maakte het niet leuk en heel stressvol voor mij. Deze nieuwe weg in Canada heeft heel goed uitgepakt."

Kramer

Kramer moest toegeven dat het pijn deed dat hij zijn wereldrecord op de 10 kilometer kwijt is. "Maar Ted-Jan heeft het heel goed gedaan", liet de Fries bij de NOS weten.

"Het is een grote verrassing wat hij hier heeft neergezet, al wist ik wel dat hij in een goede vorm verkeerde. Hij had eerder dit seizoen al prima tijden gereden op de 5 en 10 kilometer."

"Ted-Jan heeft ook het voordeel dat hij al twee jaar op deze hoogte leeft en traint. Dat is destijds van hem een bewuste keuze geweest. Dat had hij goed gezien en dat is ook topsport."

Bergsma reed lang rond het schema van de tijd van Bloemen, maar ging in de slotfase helemaal kapot. "Ik denk niet dat ik het ooit zo heb meegemaakt", aldus de olympisch kampioen. "Ik kwam de bochten gewoon niet meer door, ik weet echt niet waar het aan ligt."