Carien Kleibeuker heeft vrijdag bij de World Cup-wedstrijden in Salt Lake City in de B-groep het dertien jaar oude Nederlands record op de 5000 meter verbroken.

De 37-jarige stayer van Team Clafis eindigde op de snelle hooglandbaan in Utah in een tijd van 6.45,04. Daarmee bleef de Nederlands kampioene ruim onder de oude nationale toptijd, die met 6.49,22 op naam stond van Gretha Smit.

Smit reed dat Nederlands record op de Olympische Spelen in februari 2002, ook in Salt Lake City. Destijds was die tijd goed voor olympisch zilver. 

Bij de Spelen in 2014 in Sotsji veroverde Kleibeuker brons op de 5000 meter. In het post-olympische jaar beleefde de routinier een dipje. Ze wist zich internationaal niet te plaatsen voor de grote toernooien.

Haar zege op de 5000 meter tijdens de selectiewedstrijden begin deze maand in Enschede zorgde bij Kleibeuker al voor hernieuwd vertrouwen, waarna ze in Salt Lake City dus opnieuw uitblonk. Alleen de Tsjechische Martina Sablikova was in februari 2011 in Salt Lake City sneller met haar wereldrecord van 6.42,66.

Komende maand wil de opgebloeide Kleibeuker in Inzell een aanval doen op het werelduurrecod.

A-groep

Later op vrijdag wordt ook de 5000 meter in de A-groep verreden. Irene Schouten en Yvonne Nauta komen dan namens Nederland in actie in Salt Lake City.

Ook de eerste 500 meter staat vrijdag bij de vrouwen op het programma. De mannen rijden de eerste 500 meter en de 1500 meter.