Sven Kramer zal komend weekend bij de wereldbeker in Salt Lake City alleen in actie komen op de 10 kilometer. De Fries slaat de 1500 meter op de Utah Olympic Oval over.

De 1500 meter voor mannen staat vrijdag op het programma. "Met minder dan 24 uur later de 10 kilometer op het programma, is dat te veel van het goede. Zeker gezien het feit dat we op hoogte schaatsen. Het herstel duurt hier ietsje langer", zegt Kramer, die zal worden vervangen door Jan Blokhuijsen, donderdag tegen het AD.

De regerend Nederlands kampioen op de schaatsmijl startte afgelopen weekend wel op de 1500 meter bij de World Cup in Calgary, maar eindigde toen als negentiende en laatste, mede omdat hij gehinderd werd door een val van zijn tegenstander Min-Seok Kim. "Ik heb hem daarna laten lopen."

Kramer kondigde vorig seizoen bij zijn overstap naar de ploeg van coach Jac Orie aan dat hij meer aandacht zou besteden aan de 1500 meter, maar sindsdien verloopt het regelmatig niet vlekkeloos op die afstand. Hij benadrukt echter dat zijn afzegging voor Salt Lake City op zichzelf staat.

"Ik ga de 1500 meter gewoon rijden op de NK afstanden in december. En dan zien we wel hoe goed het gaat."

Kramer won in Calgary de 5 kilometer door Jorrit Bergsma voor te blijven. De verwachting is dat de provinciegenoten in het nog hoger gelegen Salt Lake City een aanval gaan doen op het acht jaar oude wereldrecord van Kramer op de 10 kilometer (12.41,69).