Jan Blokhuijsen baalde er zaterdag stevig van dat hij met de mannenploeg niet wist te finishen bij de team pursuit in Calgary.

Al in de beginfase ging Arjan Stroetinga onderuit, waardoor Nederland kansloos was voor het podium. Volgens Blokhuijsen was dat niet het gevolg van een gebrek aan focus.

"We hebben het serieus genomen en er in de voorafgaande week veel op getraind. We moesten het met dit team doen en zijn er vol voor gegaan. Dit kan gebeuren, het is superzuur en een anticlimax", zei hij bij de NOS.

Voor de ploegenachtervolging waren onder meer Sven Kramer en Jorrit Bergsma niet beschikbaar. Zij gaven de voorkeur aan de individuele afstanden.

"Ik ben altijd klaar om een team pursuit te rijden, maar soms zijn de prioriteiten anders bij een World Cup. Dat snap ik ook wel", aldus Blokhuijsen.

Toekomst

De rijder van Team Stressless heeft vertrouwen in de toekomst van het teamonderdeel. Blokhuijsen vindt het logisch dat er in de aanloop naar de Spelen in Sotsji meer aandacht aan de team pursuit werd besteed dan nu.

"Als we hier waren blijven staan, dan ben ik ervan overtuigd dat we een goede race neer konden zetten. In aanloop naar Sotsji was de focus anders en ik snap wel dat mensen hier individueel een goede World Cup willen rijden."

Canada pakte in Calgary het goud op de ploegenachtervolging. Het zilver was voor Zuid-Korea en Italië legde beslag op het brons.

Vrouwen

De vrouwenploeg pakte later op zaterdag wel het goud en dat leidde tot blijdschap binnen de equipe. Toch was er ook een kritische noot.

''We hadden vooraf hier in Calgary natuurlijk wel even met een schuin oog naar het wereldrecord gekeken'', zei Leenstra bij de NOS.

''We kwamen net iets tekort. Er zaten toch nog wel wat foutjes in. Als we nog wat vaker met elkaar trainen, gaan we nog iets efficiënter rijden en dan is het wereldrecord zeker haalbaar.''

Leenstra behaalde op dit onderdeel met Wüst, Jorien ter Mors en Lotte van Beek bij Sotsji 2014 de olympische titel.