Gerben Jorritsma wist zaterdag zijn goede vorm van de laatste weken door te trekken en hij was dan ook verguld met zijn zege op de 1000 meter in Calgary.

Eerder schreef hij in Enschede tijdens de selectiewedstrijden de 1500 meter op zijn naam. In Calgary kwam hij op de kilometer tot 1.07,20.

''Dit is voor mij weer een grote verrassing'', liet de rijder van Lotto-Jumbo bij de NOS weten. ''In de trainingen liep het hier al lekker. Het is dan heerlijk dat het er ook in de wedstrijd uitkomt."

Jorritsma merkte dat hij volledige controle had tijdens de race. "Ik kwam vrijdag de 500 meter al goed door en nu kon ik in de bochten opnieuw versnellen."

Zijn manier van schaatsen geeft de 22-jarige Nederlander vertrouwen voor de rest van het weekend in Canada. "Dat hoop ik zondag op de 1500 meter opnieuw te laten zien. Dan wil ik er weer even hard invliegen, ook al is het een rondje extra.''

Koelizjnikov

Jorritsma verwees zaterdag de Russische favoriet Pavel Koelizjnikov naar de tweede plaats (1.07,33).

''Hij reed vrijdag op de 500 meter gruwelijk hard. Hij is de te kloppen man. Ik heb hem nu laten zien dat de Nederlanders er nog steeds zijn.''

Achter Koelizjnikov, die vrijdag op de 500 meter net boven het wereldrecord reed, was er brons voor Kjeld Nuis. De ploeggenoot van Jorritsma klokte 1.07,40.