De Nederlandse vrouwenploeg heeft zaterdag goud veroverd op de team pursuit bij de World Cup in Calgary. Bij het onderdeel teamsprint was er een eerste plaats voor de Nederlandse mannen

De vrouwen, met Marije Joling, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra, waren in de slotrit van de ploegenachtervolging veel sneller dan Duitsland en klokten 2.56,11.

Japan legde beslag op het zilver en gaf maar weinig toe op Nederland: 2.56,46. De Russische vrouwen, die derde werden, zaten met 2.56,98 ook in de buurt van de winnende tijd.

Nederland is de olympisch kampioen op de team pursuit. In 2014 waren Leenstra, Jorien ter Mors en Ireen Wüst in de finale te sterk voor Polen in Sotsji.

Mannen

De mannenploeg, gevormd door Jan Blokhuijsen, Arjan Stroetinga en Douwe de Vries, kende al vanaf de start problemen. Stroetinga had moeite om aan te haken en kwam vroeg in de race ten val.

Nederland eindigde daardoor als laatste in de Olympic Oval. Zuid-Korea, waartegen Nederland reed, schaatste utieindelijk naar het zilver in een tijd van 3.39,60. Het goud was voor Canada, met onder meer de Nederlander Ted-Jan Bloemen in de gelederen, in een tijd van 3.39,32. Italie klokte 3.41,97 en werd derde.

Ook de mannenploeg is op de team pursuit olympisch en wereldkampioen. Kopman Sven Kramer meldde zich voor de wedstrijd in Calgary af. Hij geeft vooralsnog de voorkeur aan de individuele afstanden. Jorrit Bergsma kiest ook vooralsnog voor een andere weg.

Koen Verweij, die dit seizoen door fysieke problemen voorlopig nog niet in actie komt, was voor coach Geert Kuiper evenmin beschikbaar. Wouter olde Heuvel trok zich in Calgary terug vanwege een blessure.

Teamsprint

Stefan Groothuis, Ronald Mulder en Kai Verbij schreven de eerste teamsprint in een World Cup op hun naam. Het trio was het snelst in 1.18,79. Nederland versloeg Canada, dat gediskwalificeerd werd. De tweede plaats was voor de Verenigde Staten in een tijd van 1.19,39. De Russen werden derde in 1.19,59.

De Nederlandse vrouwen (Janine Smit, Margot Boer en Bo van der Werff) kwamen later op zaterdag niet verder dan de vierde tijd (1.28,64). Daar ging de winst naar Japan in 1.26,82, gevolgd door China (1.27,08) en Canada (1.28,39).

De teamsprint is een nieuw onderdeel in het wereldbekercircuit. Drie schaatsers beginnen aan een race over 1200 meter. De eerste rijder valt af na 400 meter, de tweede sprinter haakt na 800 meter af en de derde maakt de wedstrijd af. Deze discipline staat dit seizoen in het wereldbekercircuit vier keer op het programma.