De Amerikaanse Heather Richardson heeft zaterdag het wereldrecord op de 1000 meter bij de vrouwen aangescherpt tijdens de wereldbekerwedstrijden in Calgary. Jorien ter Mors reed een Nederlands record.

Richardson kwam in Canada tot een tijd van 1.12,51. Ze dook nipt onder de tijd van haar landgenote Brittany Bowe, die een rit eerder in 1.12,54 al het wereldrecord had verbeterd.

Het oude record stamde uit 2013 en stond op naam van Bowe. Zij kwam destijds Salt Lake City tot 1.12,58.

Ter Mors reed in Calgary ook verrassend sterk. Ze kwam in de slotrit tot een tijd van 1.12,66. Daarmee was ze ruim sneller dan de 1.13,33 die Ireen Wüst in 2013 in Salt Lake City reed. Het leverde Ter Mors in Calgary de vierde plaats op.

Het brons was voor de Chinese Hong Zhang, die in haar rit tegen Richardson een honderdste van een seconde sneller was dan de tijd van Ter Mors.

Nederlanders

Na Ter Mors was Marrit Leenstra de beste Nederlandse in Canada. Ze was in haar rit te sterk voor de Japanse Ayaka Kikuchi en klokte 1.14,35.

Margot Boer kwam als eerste Nederlandse in de baan. Ze versloeg de Japanse Nao Kodaira in een tijd van 1.15,09, waarmee ze uiteindelijk negende werd.

De 19-jarige Sanneke de Neeling, die debuteerde in de wereldbeker, werd twaalfde in een persoonlijk record van 1.15,41.

Minuut stilte

De tweede schaatsdag in Canada begon met een minuut stilte voor de slachtoffers van de bloedige aanslagen vrijdagavond in Parijs. Veel deelneemsters aan de 1000 meter reden hun rondjes met een rouwband.

De huldigingen van de medaillewinnaars zullen zaterdag op de Olympic Oval ook een sober karakter hebben vanwege de tragische gebeurtenissen in de Franse hoofdstad.