Sven Kramer was vrijdag tevreden over zijn wereldbekerzege op de 5 kilometer in Calgary, maar de 29-jarige Fries besefte ook dat die prestatie er door de aanslagen in Parijs niet zo veel toe deed.

"Alles is natuurlijk relatief. Dit stelt niks voor als je kijkt naar wat er in Parijs is gebeurd", vertelde Kramer tegen de NOS.

Bij meerdere schietincidenten en explosies in de Franse hoofdstad zijn vrijdagavond zeker zestig doden en meerdere gewonden gevallen.

"Voor mijn race kwamen de eerste berichten al door, of je nu wil of niet. Na afloop leek het daar met de minuut erger te worden. Laten we hopen dat het beter wordt", aldus Kramer, die de 5 kilometer in Calgary met een tijd van 6.08,61 op zijn naam schreef.

Wereldrecord

De drievoudig olympisch kampioen klopte op de Olympic Oval zijn rivaal Jorrit Bergsma met bijna twee seconden. "Ik heb een tevreden gevoel, ik ben hier best blij mee'', zei de kopman van Lotto-Jumbo over zijn race.

Kramer had al vrij snel door dat een verbetering van zijn wereldrecord (6.03,32) er niet inzat, maar hij besefte ook tijdig dat hij tijdens de eerste wereldbeker op een gouden koers lag. "Ik dacht: genoeg is genoeg. Daarom liet ik het in de slotfase een beetje lopen."